Video visar brutala polisattacken: "Varför skjuter de inte?"

- 03/04/2017, 11:57 -

"Jag har verkligen tappat tron på polisen" är en av många kritiska kommentarer på Facebook efter att en video delats.

I en video, som setts fler än 3,2 miljoner gånger på Facebook på mindre än ett dygn, kan man se en man som går till attack med stenar och slag mot tre kvinnliga poliser, en manlig väktare och polisbilen.

Mannen brottas ner, kastar stenar, hugger ett metallobjekt i en bil, får pepparspray i ansiktet, men trots allt det så bryter han sig snabbt ur polisernas grepp. Och går till motattack.

Facebook

På Facebook riktar många hård kritik mot polisens agerande och ifrågasätter varför de inte använder sina tjänstevapen och många uppger att de "tappat tron på polisen".

Allting skedde tidigt på morgonen den 20 mars i år i Fagersjö, södra Stockholm. Innan händelsen ska mannen ha försökt att tända eld på sängkläder och attackerat en väktarbil. Det var så stökigt att brandbilen inte kunde komma fram för att släcka en av bränderna. Enligt Stockholms brandförsvar var de tvungna att stå på skyddad plats innan polisen säkrat upp området.

Mannen var boende i en bostad som är en så kallad genomgångsbostad för personer som av ekonomiska och sociala skäl inte kan få en bostad på annat sätt. En del av bostaden är också ett asylboende. Bostäderna ägs av SHIS Bostäder och mannen fick bostaden via att han var nyanländ med uppehållstillstånd.

Enligt SHIS bostäder var mannen aggressiv och arg på en inhyrd väktare. Han ska inte vara välkommen tillbaks, uppger Expressen.

Polisen uppger för SVT att de försökt få kontroll på mannen med hjälp av pepparspray, men att det inte gav resultat.

På Facebook där videon delas för fullt, den har i nuläget över 31 000 delningar, fylls kommentarsfältet med kritik riktat mot polisernas agerande. Kommentarer som "jag har verkligen tappat tron på polisen" och "i ett sådant här läge så kanske det framkommer varför det inte alltid är så bra med kvinnlig jämställdhet i alla jobb".

Dessutom ifrågasätter många varför de inte använde sina tjänstevapen, med kommentarer som "varför använder de inte sina vapen??" och "SKJUT BARA SKJUT".

Kommentarerna kommer från hela världen där folk pekar ut det här som "ett bevis på att Sverige inte har en chans" och att det är resultatet av "vänstervriden PK".

En kommentar försvarar polisen där en person skriver att "det här var det bästa sättet att lösa situationen på genom att låta mannen lugna ner sig för att sedan gripa honom".

När Nyheter24 kommer i kontakt med Mikael som delat videon på Facebook, verkar han inte veta när videon filmades.

– Tyvärr vet jag själv inte exakt när det här hände, men den borde vara någorlunda färsk om du tittar på vädret. Själva videon fick jag av en kompis.

Videon har delats av bland annat polisen Peter Springare där han inte skrivit en egen kommentar till händelsen.

Mannen är misstänkt för mordbrand, skadegörelse, våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman samt ofredande. De tjänstemän, polis och väktare, som angreps skadades lindrigt, har polisen uppgett på sin hemsida. Mannen greps på plats efter händelsen.

När Nyheter24 kommer fram till polisens mediecenter i Stockholms län så avstår de att kommentera fallet i sig. När det gäller varför de inte använde sina tjänstevapen så hänvisar de till polislagens 10 paragraf samt behovs- och proportionalitetsprincipen.

Den tionde paragrafen berör vad polisen får göra i fall där det kan krävas våld. Hela paragrafen går att läsa här.

Behovs- och proportionalitetsprincipen finns bland annat nämnd i den åttonde paragrafen: "En polisman som har att verkställa en tjänsteuppgift skall under iakttagande av vad som föreskrivs i lag eller annan författning ingripa på ett sätt som är försvarligt med hänsyn till åtgärdens syfte och övriga omständigheter".

I oktober förra året brann ett asylboende i Fagersjö där händelsen rubricerades som mordbrand.