Ambulans och polis.
Bilder från terrorattacken på Drottninggatan. - Foto: TT

Det här händer nu med terrormisstänkte Rakhmat Akilov

En 39-årig man har gripits på sannolika skäl misstänkt för terrorattacken som skakade Sverige under fredagen. Det här händer med honom nu.


Det var under fredagseftermiddagen som Sverige skakades av en terrorattack. En lastbil körde på människor på Drottninggatan i Stockholm, och kraschade därefter in i Åhléns. Efter attacken har hittills fyra personer avlidit och flera allvarligt skadade vårdas på sjukhus.

Den inblandade lastbilen ska ha kapats från en förare en bit bort från Drottninggatan under dagen. Chauffören ska ha sett hur en maskerad, beväpnad man hoppade in i bilen och när han försökte stoppa honom blev han själv påkörd.

Vid 20-tiden på fredagen inkom uppgifter om att polisen har gripit en 39-årig man som är misstänkt för inblandning i dådet.

Mannen ska ha gripits i Märsta efter att en person tyckte att han stämde in på det signalement som polisen efterlyste under fredagen. Mannen uppges vara från Uzbekistan.

Han är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Lars Byström, presstalesman vid polisen, säger att den anhållna mannen sannolikt är den som körde lastbilen.

– Ja, som jag förstår det är personen anhållen för gärningsmannaskap, så det är troligtvis chauffören, säger Byström i Ekot under lördagsmorgonen.

Enligt uppgift ska polis ha hittat en hemmagjord bomb i en väska i lastbilen, men detta har ännu inte bekräftats av varken polis eller Säpo.

Mannen är anhållen på den högre misstankegraden, men för att han ska kunna hållas kvar hos polisen måste han häktas.

– När jourdomstolen öppnar idag kommer åklagaren skicka in en begäran om offentlig försvarare. Sedan ska han senast på tisdag klockan 12 besluta om han ska begära personen häktad eller inte, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten, till Aftonbladet.

Häktningen måste alltså ske inom tre dagar, annars måste polisen släppa den gripna mannen. För att kunna häkta måste åklagaren också ha tillräckligt starka bevis för att kunna hålla kvar honom.

Se hur människor i sista sekund klarar sig från att bli påkörda av lastbilen:

Läs mer om attacken i Stockholm:

9 saker du behöver veta om attacken i centrala Stockholm

Video: Här flyr folk från misstänkt terrordåd i centrala Stockholm

Här är bilderna som visar lastbilsattacken i centrala Stockholm

En anhållen för inblandning i attacken i Stockholm – det här vet vi om honom

Så flydde misstänkte terroristen till tunnelbanan efter attacken

Säpo: Mannen har förekommit i utredningar tidigare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.