Torsdag 13 Maj
Stockholm

Han ska försvara misstänkta terroristen Rakhmat Akilov

Johan Eriksson är 39-åringens försvarare.
1 av 2
Johan Eriksson är 39-åringens försvarare. Foto: TT Bild/Polisen
Han beskriver fallet som "speciellt".
2 av 2
Han beskriver fallet som "speciellt". Foto: TT NYHETSBYRÅN

Advokaten Johan Eriksson är 39-åringens försvarare. Den misstänkte är anhållen för terroristbrott genom mord.

Kommentera (50)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Advokaten Johan Eriksson har utsetts till att försvara 39-årige Rakhmat Akilov som misstänks ligga bakom attacken på Drottninggatan i centrala Stockholm i fredags. Läs mer om de misstänkte mannen här.

– Det är väldigt speciellt och det därför är det också väldigt viktigt att man förhåller sig till det som man brukar göra i mål. Att man inte dras med och hanterar det på något annat sätt. Men det är klart att det kommer att vara speciellt. Det kommer att vara ett enormt intresse i målet, säger Johan Eriksson till Aftonbladet.

Den misstänkte terroristen.

Eriksson understryker att han självklart inte försvarar själva brottet genom att försvara den misstänkte mannen.

– Jag har försvarat många människor som har begått väldigt allvarliga brott så det handlar inte om att försvara själva gärningen. Det handlar om att försvara den person som är misstänkt för gärningen, säger han.

Eriksson har under sin karriär blivit något av en "kändisadvokat" – det är långt ifrån första gången han varit försvarare i omskrivna fall. Enligt Eriksson själv tar han inte bara på sig "stora case", men trots detta har han en hel del sådana på sin meritlista.

Låt oss kika lite på några av de gånger han varit försvarare i högprofilerade rättegångar.

Försvarade mördaren Mattias Flink

Flink är en av Sveriges mest kända mördare. 1994 sköt han ihjäl sju personer – fem kvinnor och två män – i Falun. Han dömdes till livstids fängelse, och när Flink år 2008 ansökte om att få sitt straff tidsbestämt var Johan Erikssons advokat.

Dödliga vargattacken på Kolmårdens djurpark

År 2012 dödades en skötare av vargar, på Kolmårdens djurpark. Parkens chef åtalades, då åklagaren menade att det funnits arbetsmiljöbrister i parken. Johan Eriksson försvarade chefen.

Helikopterrånet

I september 2009 rånades en värdedepå i Västberga i Stockholm – med en helikopter. En av de män som åtalades för rånet, en 36-åring, försvarades av Johan Eriksson.

Kokainmålet

När den så kallade "ensamseglaren" greps med 1,4 ton kokain ombord sin båt, rullades ett av de mest spektakulära knarkfallen i svensk historia upp. Johan Eriksson försvarade en av de åtalade.

Zlatan-förtalet

I april 2016 sa den förre förbundskapten i friidrott, Ulf Karlsson, att han misstänkte att Zlatan var dopad. Detta ledde till att Zlatan stämde Karlsson för förtal. Och vem var hans advokat? Jo, Johan Eriksson, så klart.

Det här vet vi om terrordådet i Stockholm:

Kommentera (50)
Kopiera länk
Dela