Onsdag 28 Sep
Stockholm

Otäcka bevisen: Rakhmat Akilovs hemliga IS-chatt kan vara äkta

Under måndagen framkom att terrormisstänkte ​Rakhmat Akilov chattat med en IS-anhängare före och efter dådet.

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Skärmdumpar på vad som sägs vara konversationen mellan Rakhmat Akilov och en IS-kontakt spreds från början på det ryska Twitter-kontot tvjihad redan samma eftermiddag som attacken ägde rum.


Den börjar med att Akilov frågar den andra personen om han vet hur man gör en bomb. Han skriver också att han vill "hitta en stor bil och köra in i en folkmassa".

Här är hela konversationen:

Rakhmat Akilov: "Inshallah, jag ska försöka."

IS-anhängaren: "Förlora inte tid i onödan."

Rakhmat Akilov skriver här att han har tändstickor, aceton, cigarettändare, gas till tändare och bultar.

Rakhmat Akilov: "En fråga, hur tillverkar man sprängmedel? Imorgon vill jag hitta en stor bil och köra in i en folkmassa."

Knappt en halvtimme efter dådet skriver han i chatten igen: ”Det gick dåligt, jag körde över några, men bilen körde fel. Nu är jag på flygplatsen, en återvändsgränd”.

IS-anhängaren som Akilov chattar med frågar honom hur det gått.

Akilov svarar då att han "kört över tio människor i centrum av Stockholm".

I samband med attacken skadades Akilov, bland annat genom att ha hällt aceton på sig själv. Polisen har också gått ut med att det fanns något som skulle kunna vara en spränganordning i lastbilen. Detta var dock inte känt för allmänheten när bilderna publicerades på Twitter, vilket kan tala för bildernas äkthet.

Nu har samma tvjihad lagt ut en bild på vad som påstås vara mannen Akilov chattade med, som kallas Abu Fatyma ad-Dagestani.

"Foto på mujahideen IS Abu Fatyma ad-Dagestani, med vilken den uzbekiska terroristen från Stockholm chattade med före och efter attacken. Stilig kille." skriver de, tillsammans med en bild på en ung man.

Tvjihad beskrivs som "ett Twitter-konto som motarbetar terror genom att bland annat göra parodi av jihadister". De var de första som postade bilderna på chatt-konversationerna, och har nu alltså lagt upp bilden som sägs förställa Akilovs kompanjon. Han ska enligt rysk media vara från Tadzjikistan, och befinner sig inte i Sverige.

Han är alltså inte den andra person som anhållits misstänkt för terroristbrott.

Men bildernas äkthet har ifrågasatts. Bland annat skrev Dagens Nyheter och Expressen under måndagen att bilderna troligtvis är fejkade. Detta eftersom Twitter-kontot skriver att de har ett samarbete med en tv-kanal, vilket de inte har. Samarbetet är bara ett skämt, från tvjihads sida.

Nyheter24 har pratat med en av personerna bakom kontot. Hen menar att skärmdumparna och bilden på den påstådda IS-anhängaren är helt äkta.

– Nej, de är inte fabricerade, säger hen.

Personen säger att bilderna postades på en rysk motsvarighet till Facebook av IS-krigaren som chattade med terroristen i Stockholm, säger personen.

Hen berättar att de har infiltrerat en stängd grupp för IS-anhängare, och att det är därifrån de har fått bilderna.

– Bästa beviset på att konversationen inte är falsk kommer att vara videon som IS lägger upp inom en till två dagar. Videon som skickades till Abu Fatyma, säger personen till Nyheter24.

Läs också om uppgifter från samma IS-chatt där Akilov ska ha svurit trohet till IS på video.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.