17-åring hyllade attacken på Periscope – har omhändertagits efter hot

En 17-årig man boende på ett hem har omhändertagits av polis efter att han utsatts för hot efter en Periscope-sändning om lastbilsattacken.


En 17-årig man boende på en vårdinrättning i Uppsala län har omhändertagits av polisen efter att ha utsatts för hot.

Mannen ska enligt uppgifter ha sänt live på Periscope där han hyllade attacken i Stockholm som krävde fyra liv. Han ska även ha hyllat IS och fördömt svenskar i sändningen.

Videon började snabbt spridas i sociala medier och flera personer uppmanade andra att hänga ut mannens identitet.

Bland annat ett inlägg som spreds flitigt i olika grupper på Facebook där personen skrev att denne och dennes vänner skulle "vidta nödvändiga åtgärder".

Tillsammans med inlägget publicerades en bild på en sedelbunt, som ska visa den belöning personerna utlovar till den som kan ge dem uppgifter som för dem till mannen.

I dagsläget har personerna som lade upp originalinlägget ändrat texten och skriver att de inte vill ha fler meddelanden om namn och adress, samt att "vidta nödvändiga åtgärder" kan tolkas på olika sätt.

Flera andra personer skrev även på sociala medier och önskade livet ur 17-åringen.

Nu har polisen tagit in mannen för psykiatrisk vård efter att en hotbilden bedöms som tillräckligt allvarlig.

– Det handlar om en kille som är svårt sjuk. Vi har varit där och gjort vissa saker. Han är inte medveten om vad han gör. Det handlar om en svårt psykiskt sjuk person. En mycket tragisk historia. Han hade använt sin egen kamera för att göra den här videon. Han är förd till psykiatrin efter att ha fått motta hot men det ska vara bra nu, säger Christer Nordström, presstalesperson Uppsalapolisen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så många svenskar saknar en nära vän

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Polisen i Lindesberg rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt påverkad lastbilschaufför stoppad på Rv 50, norr om Lindesberg", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Stockholm

"Polis och räddningstjänst kallas till Linnègatan på Östermalm med anledning av brand i en lastbil.", skriver polisen på sin hemsida.

General Motors lyfter vinstprognos

Amerikanska fordonsjätten General Motors gjorde ett starkt första kvartal och ledningen lyfter nu vinstprognosen för helåret med 500 miljoner dollar.

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

En sydkoreansk man har dömts till 14 månaders fängelse för att ha tagit livet av ett 70-tal katter.