Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mariam fotade killens manspread – blev hans feministiska uppvaknande

1 av 3

2 av 3

3 av 3

Nyheter | 16/04/2017 13:45

Mariam satt på tunnelbanan när hon såg att killen mitt emot tog upp två säten med sina ben, det resulterade i en bild och ett roligt samtal.

Femomenet manspreading är något som många kommit i kontakt med de senaste åren. Det är alltså när en kille sitter med benen extremt brett isär på exempelvis tåg och bussar, vilket resulterar i att deras ben tar upp andra människors sittplatser.

Mariam, 24, från Stockholm är en av dem som känner till fenomenet. Hon åkte tunnelbana i Stockholm och mittemot henne satt en ung kille som tog upp två säten med sina ben.

– Det var längesedan jag såg någon sitta så brett. Jag kunde inte hålla mig för skratt, och ville verkligen ta reda på om han var medveten om hans kroppsspråk. Samtidigt ville jag gärna sprida lite skratt i min egen krets. Jag frågade killen om jag fick ta kort på hans manspread, berättar Mariam för Nyheter24.

Killen blev lite förvånad över frågan och undrade vad det var Mariam menade att hon ville fotografera. Efter att hon förklarat fenomenet sade killen att det var okej att hon fotograferade så länge hans ansikte inte kom med.

– Han sa att han har sett många tjejer som suttit på liknande vis. Jag svarade att män tar mycket plats i alla sammanhang, och att det blir väldigt ironiskt när inte ens tunnelbanan ”kommer undan”, säger Mariam.

När hon tagit sin bild frågade killen om Mariam är feminist.

– Jag svarade: "Absolut. Det tror jag att du också är". Han såg förvånad ut och frågade om jag ville förklara. Jag vill verkligen ge honom cred för att han var så pass öppen, nyfiken och mottaglig.

Mariam ställde några frågor relaterade till feminism, och förklarade de mest grundläggande delarna. Efter det fick hon en respons hon inte hade väntat sig.

Han såg väldigt förvånad ut och efter några ”ja, jo” på diverse frågor sa han "ja, då borde jag väl vara det, är det verkligen så enkelt?". Jag svarade "ja, det behöver inte vara mer komplicerat" och sedan behövde jag gå av.


Bildkälla: Privat

Mariam delade sedan bilden i en stor grupp på Facebook med sin historia. På bara några timmar fick bilden över 1 000 gilla-markeringar, och i nuläget har den fått över 2 600.

Och i kommentarerna är det många som hyllar att Mariam tog diskussionen med killen, och många är väldigt nyfikna på att höra vad hon egentligen sade.

"Så bra gjort! Jag tar gärna del av din basic-feminist-förklaring" skriver en.

"Vad sa du om feminism? Måste ha lite vapen!", skriver en annan.

Mariam valde då att dela med sig av vad hon sagt till killen på tåget.

Men hon förstår också att det så klart kan finnas nackdelar med att förenkla feminism på det sättet, och skriver i en kommentar att hon nog valt att göra på ett annat sätt om hon kunnat spola tillbaka tiden.

"Men jag gjorde det som kändes rätt där och då", skriver hon.

– Jag blev verkligen överraskad över responsen, men jag har väl bara ridit på den fantastiska kärleksvågen som funnits i cyberspace just nu. Jag kände att våra digitala flöden kunde behöva något uppmuntrande just nu, avslutar Mariam.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att forskare har kommit fram till att det kan finnas en anledning till varför män skrevar.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.