Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Terrorattack i Stockholm – då stod Arlanda obevakat

Bilderna har ingenting med artikeln att göra.
1 av 3

Bilderna har ingenting med artikeln att göra.

TT Bild / TT Bild

När Tullverkets personal inte fick bära vapen gick de hem.
2 av 3

När Tullverkets personal inte fick bära vapen gick de hem.

TT Bild

Genrebild från Arlanda.
3 av 3

Genrebild från Arlanda.

TT Bild

Nyheter | 12/04/2017 16:22

När attacken i Stockholm inträffat ville personal på Tullverket beväpna sig. När de inte fick det åkte de hem.

Tullverket har ansvar för vilka personer och vilket gods som rör sig över landets gräns. I samband med terrorattacken i Stockholm i fredags ville personalen bära vapen, men stoppades.

Enligt Dagens Nyheter ledde det här till att Arlanda, och även Stockholms hamnar, var helt obevakade av tullen under 15 timmar efter attacken på Drottninggatan.

– Det är mycket allvarligt eftersom Tullverket dessutom ingår i flygplatsens skyddsorganisation ifall det skulle hända något dåd på Arlanda, säger en av Dagen Nyheters källor till tidningen.

arlanda attackBildkälla: TT Bild

Det hela ska ha börjat med att Tulltjänstens anställda ville bära vapen för att kunna försvara Arlanda om någon attack genomfördes där. Det här beviljades av vakthavande befäl, men då backade Tullverkets ledning som hänvisade till myndighetens föreskrifter.

Vad händer då? Jo, skyddsombudet bestämde att det var skyddsstopp och varenda en av Stockholms tulltjänstemän gick hem, skriver Dagens Nyheter.

– All yttre personal kallades hem. Från kl 20 hade vi ingen tullkontroll i vårt län. Det är något som inte är riktigt bra, säger Mikael Lindgren, chef för gränsskyddsverksamheten vid tullen i Stockholm, till Dagens Nyheter.

Först vid 11-tiden på lördagen återgick personal till Arlanda och stadens hamnar. Nu ska man se över händelsen och utvärdera rutiner.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde personalen fått bära vapen?