Bilderna har ingenting med artikeln att göra.
1 av 3
Bilderna har ingenting med artikeln att göra. - Foto: TT Bild / TT Bild
När Tullverkets personal inte fick bära vapen gick de hem.
2 av 3
När Tullverkets personal inte fick bära vapen gick de hem. - Foto: TT Bild
Genrebild från Arlanda.
3 av 3
Genrebild från Arlanda. - Foto: TT Bild

Terrorattack i Stockholm – då stod Arlanda obevakat

När attacken i Stockholm inträffat ville personal på Tullverket beväpna sig. När de inte fick det åkte de hem.


Tullverket har ansvar för vilka personer och vilket gods som rör sig över landets gräns. I samband med terrorattacken i Stockholm i fredags ville personalen bära vapen, men stoppades.

Enligt Dagens Nyheter ledde det här till att Arlanda, och även Stockholms hamnar, var helt obevakade av tullen under 15 timmar efter attacken på Drottninggatan.

– Det är mycket allvarligt eftersom Tullverket dessutom ingår i flygplatsens skyddsorganisation ifall det skulle hända något dåd på Arlanda, säger en av Dagen Nyheters källor till tidningen.

arlanda attackBildkälla: TT Bild

Det hela ska ha börjat med att Tulltjänstens anställda ville bära vapen för att kunna försvara Arlanda om någon attack genomfördes där. Det här beviljades av vakthavande befäl, men då backade Tullverkets ledning som hänvisade till myndighetens föreskrifter.

Vad händer då? Jo, skyddsombudet bestämde att det var skyddsstopp och varenda en av Stockholms tulltjänstemän gick hem, skriver Dagens Nyheter.

– All yttre personal kallades hem. Från kl 20 hade vi ingen tullkontroll i vårt län. Det är något som inte är riktigt bra, säger Mikael Lindgren, chef för gränsskyddsverksamheten vid tullen i Stockholm, till Dagens Nyheter.

Först vid 11-tiden på lördagen återgick personal till Arlanda och stadens hamnar. Nu ska man se över händelsen och utvärdera rutiner.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde personalen fått bära vapen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.