Torsdag 26 Maj
Stockholm

Sex hundar var instängda i bil i timmar: "De bet varandra"

Sex hundar var instängda i en bil i flera timmar i Linköping under påskhelgen. Nu ska bilens ägare anmälas.

Kommentera (25)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Boende i ett hus i Linköping hörde hundar skälla under påskaftonen. Hundarna lät stressade och deras skall kunde höras från klockan fem på lördagen.

– Jag kom hem vid 17 och då hörde jag hundarna. Först trodde vi de var på någon gård eller så, men när de fortfarande skällde vid åtta-tiden bestämde vi oss för att gå ut och kolla varifrån ljudet kom, berättar ett vittne, som vill vara anonymt, för Nyheter24.


Bildkälla: Privat

Vittnet och andra boende i samma hus gav sig ut för att leta efter hundarna och hittade dem snart instängda i en bil i ett parkeringshus. I bilen fanns sex hundar som alla skällde och betedde sig aggressivt både mot varandra och människor som kom nära.

– De hade bitit sönder inredningen, ratten och så, och även bitit varandra. Och de var väldigt aggressiva när vi kom nära bilen, berättar vittnet.

Vittnet och de andra bestämde sig för att ringa polisen, men även för att stanna och avvakta om hundens ägare skulle komma tillbaka till bilen. Men när en timme gått, och ingen ägare dök upp, ringde de polisen igen.

– Jag tror vi ringde polisen fyra eller fem gånger, men de sa bara att de inte kunde göra något eftersom bilens fönster var nedvevade. Men det var väldigt kallt den dagen.


Bildkälla: Privat

Polisen ringde även upp bilens ägare flera gånger och uppmanade personen att komma och hämta hundarna, annars skulle de bli tvungna och agera. Personen ska då ha svarat att hen varit vid bilen för en halvtimme sedan och rastat hundarna.

– Men det visste vi ju att personen inte varit eftersom vi varit där hela tiden, säger vittnet Nyheter24 pratat med.

Vid 22-tiden dök hundens ägare upp och körde iväg med bilen. Vittnet bestämde sig efter händelsen att göra ett inlägg på sociala medier för att uppmärksamma hur hundarna behandlats av sin ägare. Inlägget blev uppmärksammat och har idag över 42 000 visningar.

– En kvinna hörde av sig till mig och berättade att hon sett samma bil i ett annat garage bara några dagar tidigare, och även att hon då blivit biten av en av hundarna när hon kommit för nära bilen, säger vittnet.


Bildkälla: Privat

Polisen presstalesperson i region Öst Thomas Agnevik känner igen ärendet. Han förklarar för Nyheter24 att polisen när larmet kom in gjort bedömningen att inte lägga ärendet som akut.

– Vi tog kontakt med ägaren som är enligt rutinen. Vi gör ju en bedömningen från fall till fall, och det beror ju mycket på vår bemanning och vad för andra ärenden vi fått in samtidigt. Det här lades som ett lågprio-ärende eftersom vi fått kontakt med ägaren som sagt att hen snart skulle åka från platsen och inget tydligt lagbrott begåtts.

Thomas Agnevik är dock tydlig med att om det varit så att hundarna exempelvis varit livlösa eller på annat sätt verkat vara i en tydlig fara hade polisen antagligen gjort en annan bedömning.

Ärendet är anmält till länsstyrelsen, men ingen polisanmälan finns upprättad.

Nyheter24 har tidigare uppmärksammat den här mannen som misshandlar sin hund brutalt. Se mer i klippet i spelaren under.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Jessica som avslöjade djurplågeriet men nu döms och hästarna som var instängda i ett stall i tio år.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde personen fråntas hundarna?
Tack för din röst!
Kommentera (25)
Kopiera länk
Dela