Ungdomar planerade bomb

Två anhållna misstänka för att planera bombattentat.


ABRAHAMSBERG. Två ungdomar, femton och sexton år gamla, anhölls på måndagsmorgonen för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Detta efter att ha hämtats av polisen under söndagskvällen.

Det var runt klockan tre på söndagseftermiddagen som flera grannar till 16-åringen kände en märklig doft. När polisen anlände till fastigheten på Spångavägen fann de pojkarna blandandes stora mängder kemikalier. Båda pojkarna greps och huset evakuerades.

Samtidigt som den tekniska undersökningen inleddes flyttades stora delar av kemikalierna med bombvagn. Ytterligare mängder av kemikalier hittades i 15-åringens källarföråd, även det i Abrahamsberg.

Som mest var tio polispatruller inkopplade i fallet med pojkarna, som båda är helt okända för polis sedan tidigare.

- Det har hänt förut att ungdomar hållit på med sådant här. I det här fallet, jag är inte rätt man att bedöma det, men enligt vad jag har hört kan man göra riktiga grejer med det här, säger Västerortspolisens stationsbefäl Kjell Hellström till DN.

I nuläget är pojkarnas uppsåt fortfarande oklart.

- Alltså den här stora anskaffningen tyder ju på att någonting var i görningen. Hur man får tag i det här när man är så ung har jag ingen aning om. Det är möjligt att man kan köpa det enkelt, men i dessa mängder, det förstår jag inte, tillägger Hellström, enligt DN.

Tonåringarna tillbringade natten i häktet tillsammans med sina föräldrar. Under måndagen kommer polisen förhöra de misstänkta och ytterligare undersökningar ska genomföras hos 16-åringen.

Västerortspolisen ville inte ge några kommentarer om förstärkta misstankar eller motiv till Nyheter24 vid åttatiden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.