Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
126
reaktioner idag

Misstänks ha mördat Tova – här är exets kriminella förflutna

Den 22-årige ex-pojkvännen misstänks ha mördat Tova Moberg. Men det är inte första gången han är misstänkt för ett brott.

Tova Moberg

Det var vid 23-tiden, måndagen 15 maj, som Tova Moberg, 19, hittades avliden i en sjö, misstänkt mördad. Hennes före detta pojkvän, en 22-årig man, har begärts häktad, skäligen misstänkt för mord, vilket är den högre misstankegraden.

Och det är inte första gången 22-åringen fått problem. Tidigare i år anmäldes han misstänkt för att ha misshandlat Tova. Han är också dömd för olovlig körning, två tillfällen av ringa narkotikabrott och rattfylleri.

December 2012: Körde i över 100 – med en traktor

Mannen blev stoppad av polisen då han körde en Volvo 740 som ändrats om till A-traktor. En sådan bil ska inte gå att köra över 30 kilometer i timmen, vilket han hade gjort.

Två poliser i en civilbil fick nämligen syn på honom när han körands i en hastighet som uppskattas vara 100 kilometer i timmen. 22-åringen dömdes till dagsböter.

Mars 2014: Spår av narkotika i urinen "av misstag"

Mannen stoppades återigen i sin bil. Detta efter att polis hade sett personer i bilen som tidigare förekommit i narkotikasammanhang.

Ex-pojkvännen och en annan person ska då ha uppträtt som om de var påverkade av narkotika.

En analys från Rättsmedcinalverket visade att 22-åringen på något sätt hade brukat tetrahydrocannabinol, vilket är ett ämne som finns i cannabis och marijuana.

Mannen nekade till brott och hävdade att han inte ens vet hur man får i sig ämnet. Han menade att han inte ens röker vanliga cigaretter och därför inte röker hasch, och därför måste fått i sig det av misstag på en fest.

22-åringen dömdes för ringa narkotikabrott och fick betala dagsböter.

November 2015: Körde påverkad

22-åringen åkte fast igen när han körde påverkad i Umeå. En analys visade återigen tecken på tetrahydrocannabinol.

I polisförhör erkände mannen att han har missbrukat cannabis under en lång tid. Drygt en månad innan 22-åringen stoppades ska polisen ha gjort en husrannsakan hemma hos honom. Ett blodprov visade att han nyligen brukat cannabis.

Efter händelsen ska mannen enligt egen utsago ha slutat med drogerna, och var därför förvånad när analysen gav utslag i november. Han var övertygad om att det måste skett ett misstag hos polisen.

22-åringen dömdes till 50 dagsböter.

Mars 2017: Misshandlade Tova

19 mars i år anmälde Tova Mobergs föräldrar ex-pojkvännen för misshandel av dottern.

Paret ska ha känt varandra sedan Tova var 14-15 år. Enligt en vän till familjen Moberg ska relationen ha varit destruktiv.

– Hon har inte fått göra saker eller umgås med kompisar. Han har varit väldigt svartsjuk, berättar vännen för Aftonbladet.

När ex-pojkvännen anmäldes för misshandel kom det fram att det hade hänt flera gånger, enligt vännen.

Kammaråklagare Christer Sammens vill inte gå in på fler detaljer om den misstänkta misshandeln.

– Jag kan egentligen bara bekräfta att det finns en upprättad anmälan om misshandel, berättar Sammens för Nyheter24 och fortsätter:

– Problemet var att Tova inte ville medverka i någon utredning.

Sammens vill heller inte kommentera om ex-pojkvännen har misshandlat Tova flera gånger.

Två andra män är misstänkta

Ex-pojkvännen greps under måndagen tillsammans som två andra män han är bekant med. Under onsdagen begärdes han häktad, medan de andra två männen släpptes på fri fot. De är dock ännu inte avskrivna från misstankar.

– De är i formell mening misstänka. Igår släpptes de på fri fot eftersom det inte fanns skäl att begära dem häktade. Sen får väl utredningen visa om de kommer avskrivas helt formellt eller inte, men det är självklart att de inte är lika intressanta längre, bekräftar Sammens.

Här är allt vi vet om Tova Moberg, 19, som misstänks ha mördats:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Mer:

Hundratals samlades för att hedra Tova Moberg