Lördag 17 Apr
Stockholm

Gabriels fyraårige son nekades handla på Ica: "Krossade hans dröm"

Gabriels fyraårige son stötte på problem när han skulle handla för sina egna mynt på Ica Maxi i Solna Business Park utanför Stockholm under torsdagskvällen.
1 av 5
Gabriels fyraårige son stötte på problem när han skulle handla för sina egna mynt på Ica Maxi i Solna Business Park utanför Stockholm under torsdagskvällen. Foto: Privat/TT
Hans son nekades att handla med sin myntsamling. (Bilden är en genrebild)
2 av 5
Hans son nekades att handla med sin myntsamling. (Bilden är en genrebild). Foto: TT
Butiken hade valt att följa rekommendationerna från Svensk Handel och ville därför inte ta emot mer än 25 kronor i mynt.
3 av 5
Butiken hade valt att följa rekommendationerna från Svensk Handel och ville därför inte ta emot mer än 25 kronor i mynt. Foto: TT
Pappan blev genast väldigt arg när han såg hur besviken sonen blev.
4 av 5
Pappan blev genast väldigt arg när han såg hur besviken sonen blev. Foto: Privat
Ica Maxi i Solna Business Park.
5 av 5
Ica Maxi i Solna Business Park. Foto: Google Maps

En hjärtekrossad fyraåring fick inte handla en hjälm på Ica eftersom han bara hade mynt med sig.

Kommentera (89)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under torsdagskvällen begav sig Gabriel, 26, med sin sambo och deras fyraårige son till Ica Maxi i Solna Business Park utanför Stockholm.

Sonen hade tömt sin spargris på pengar för att kunna köpa en ny hjälm, då den gamla hade blivit stulen utanför familjens port.

I kassan räckte fyraåringen fram en stor mängd med mynt för att betala. Men det gick inte för sig, där tog det stopp.

– Butiken förklarade att de hade en begränsning på 25 kronor för att betala med mynt. De krossade hans dröm om att få göra något så stort på egen hand, säger Gabriel till Nyheter24.

Pappan blev väldigt arg när han såg hur besviken sonen blev, men där och då fanns det inte tid att bråka med kassapersonalen.

– Vi betalade allt med kort och gick därifrån. Sen efteråt så gick min sambo till förbutiken och där gick det för sig att betala andra artiklar för 50 kronor med mynt.

När Gabriel kom hem skrev han ett inlägg på Icas officiella Facebook-sida där han ställde butiken till svars. Han skrev att Ica hade krossat hans metod som förälder att lära sitt barn vad som krävs för att få köpa något.

"Jag förstår det hela med att de nya mynten skall bytas ut men har pengarna samma värde och de fortfarande får användas så ska dessa mynt accepteras. Rättigheter som konsument", skriver pappan bland annat.


Inlägget möttes av många stöttande röster som menade att Ica måste kunna göra ett undantag, med kommentarer som "vad omänskligt", "ska börja bojkotta Ica" och "ni kan inte neka kunder som betalar med mynt".

Några var också mer stöttande till Icas beslut med kommentarer som "den regeln har ju stått i varenda kassa i fler månader" och "du överdriver".

Ica svarade också på inlägget genom att skriva att det var ett råd som Svensk Handel hade gett till sina medlemmar. "Det är för att minska köer, tekniska problem och för att bytet ska gå smidigt".


Det svaret gillade inte Gabriel.

– Deras svar var inget att hurra för, de sa något om att de bjuder pojken på glass nästa gång eller något. Jag vill helst att de ska ta emot betalmedlet som är okej enligt lag.

Att familjen ska få någon kompensation för besväret tror inte Gabriel finns på kartan. Han menar att det måste gå att göra undantag från ett råd när det kommer till att en liten pojke vill betala för sin hjälm.

Nu vill Gabriel ge ett tips till andra föräldrar så att de inte hamnar i samma situation.

– Ha inte myntsparande, utan spara deras pengar direkt på banken och om det ska vara fysiska pengar så satsa på stora sedlar. Det finns ingen på Ica som kommer neka en 500-sedel. Det kan ju dock bli kostsamt för föräldrar.

Hade ni kunnat göra något annorlunda i stunden?

– Vi hade kunnat växla pengar och ha det i större valörer. Det absolut bästa hade varit ett Ica-presentkort, avslutar Gabriel.

Emelie Ericson, pressansvarig på ICA, bekräftar att begränsningen med 25 mynt är en rekommendation från Svensk Handel, som har införts för att butikerna inte ska belastas för mycket av myntbytet.

– Men det är butiken själv som bestämmer hur de vill göra, eftersom butikerna ägs av sina egna handlare. Jag tror inte personalen i kassan menade att göra fyraåringen ledsen, utan följde bara butikens egna riktlinjer, säger Emelie Ericson till Nyheter24.

Nyheter24 har även sökt ansvariga på Ica Maxi i Solna Business Park för en kommentar.

Så sjukt mycket har svenskarna hemma i gamla mynt – och det här oväntade kan du göra med dem.

Peg och Penny Parnevik är panka: "Behöver pengar"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.
Tycker du att det borde finnas undantag från regeln?
Tack för din röst!
Kommentera (89)
Kopiera länk
Dela