Lördag 27 Nov
Stockholm

Här går Youtube-profilen genom Rinkeby på natten

1 av 14
2 av 14
3 av 14
4 av 14
5 av 14
6 av 14
7 av 14
8 av 14
9 av 14
10 av 14
11 av 14
12 av 14
13 av 14
14 av 14

Olle Öberg, före detta medlem i Sthlm Panda, var en natt i Rinkeby tillsammans med sin vän Liban, för att visa verklighetens Rinkeby.

Kommentera (30)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För en månad spelade före detta medlemmen i Sthlm Panda, Olle Öberg, in en video där han och hans vän Liban hängde i Rinkeby centrum. Syftet var att förändra bilden av Rinkeby som en så kallad "no go-zon".

– Mediebilden av de här förorterna är rätt skev. Jag har vänner som bor där, bland annat Liban som är med i videon och jag kände att medias bild och min egen inte stämde överens. Så jag ville göra något för att visa hur det verkligen är, berättar Olle Öberg för Nyheter24.

Efter att de lagt upp videon på Olles Youtube-kanal fick de snabbt flera kommentarer från folk som sade att de haft det så trevligt och roligt eftersom de inte befunnit sig där på natten.

– Många skrev och sa att det är på natten det är farligt på riktigt, eller för att vi var på torget och inte på sidogatorna. Folk kom på en massa fördomsfulla ursäkter till varför det inte var farligt när vi var där, säger Olle Öberg.


Bildkälla: Faksimil Youtube

Så de båda vännerna bestämde sig för att göra en ny video, där de återigen besökte Rinkeby. Men denna gång på natten.

I den nya videon går Olle och Liban mellan Rinkeby och Tensta mellan klockan 11.30 på lördagskvällen och 05.30 på söndagmorgon. De visar hur det ser ut och pratar även med några de möter på vägen.

I en sekvens berättar de även om att de träffade ett gäng killar utomhus.

– De var jättesköna, inte alls olika andra högstadieungdomar. De sålde lite droger, vilket i och för sig är ett problem så klart eftersom de var så unga. Men istället för att stämpla dem som kaosungdomar och skicka media och polis på dem kanske man borde göra annat för ändra det. Jag tror det behövs vuxna förebilder, säger Olle Öberg.


Bildkälla: Faksimil Youtube

När den nya videon laddats upp dröjde det inte länge förrän reaktionerna började strömma in. Både positiva och negativa. Olle Öberg berättar att den blivit varmt mottagen av många som själva bor i förorter likt Rinkeby, och att en av killarna de stött på till och med kommenterat.

Men självfallet kom även negativa kommentarer. Några så grova att Olle Öberg dolt dem från kommentarsfältet.

– Det har kommit en del hat, jag skulle säga att det är hälften-hälften i kommentarerna mellan positivt och negativt. En person skrev att videon verkligen var en ögonöppnare, det var en jättefin kommentar. Men kollar man på gilla-markeringarna så är det 85 procent som är tummen upp. Många av dem som får en ny syn på Rinkeby kanske inte heller kommenterar det, säger han.


Bildkälla: Faksimil Youtube

För Liban som är uppvuxen i först Rinkeby och sedan i Tensta kom det inte som en överraskning hur videon skulle bli.

– Jag tyckte den blev jättebra, men jag var ju inte förvånad. Jag visste hur det skulle bli, vi träffade bara trevliga människor.

Hur känner du inför kommentarerna som videon fått?

– Jag har kollat igenom och jag förstår att det här är en helt ny bild som inte tas upp av media, och att folk därför kanske inte delar den. Det finns så klart dåliga sidor med Rinkeby, men det finns också så många bra, men de visas inte upp i 99 procent av fallen.


Bildkälla: Faksimil Youtube

Du kan se hela videon från deras natt i Rinkeby här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit i Rinkeby?
Tack för din röst!
Kommentera (30)
Kopiera länk
Dela