Rakhmat Akilov sitter på Kronobergshäktet.
1 av 5
Rakhmat Akilov sitter på Kronobergshäktet. - Foto: TT
Han har en timme om dagen på sig att röka.
2 av 5
Han har en timme om dagen på sig att röka. - Foto: Svenska Dagbladet
Och får inte umgås med andra intagna.
3 av 5
Och får inte umgås med andra intagna. - Foto: SVENSKA DAGBLADET
Vissa hygienprodukter är gratis.
4 av 5
Vissa hygienprodukter är gratis. - Foto: Svenska Dagbladet
Så ser en av cellerna ut.
5 av 5
Så ser en av cellerna ut. - Foto: TT

Så ser Rakhmat Akilovs liv ut inne på häktet

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov sitter just nu på Kronobergshäktet. Så ser hans liv ut.


Rakhmat Akilov sitter just nu häktad på Kronobergshäktet. Han har erkänt att det var han som körde på och dödade fem personer på Drottninggatan i centrala Stockholm den 7 april tidigare i år. Nu väntar han på rättegång, men i den långa väntan har han varit besvärlig.

Han har bland annat gjort nazisthälsningar och krävt snus av personalen. Dessutom ska han ha betett sig aggressivt vid flera tillfällen, trots att han alltid är omgiven av fyra vakter varje gång han lämnar sin cell.

Så här ser hans liv ut i häktet:

Blir bevakad varje sekund

Akilov bevakas varje sekund dygnet runt. Enligt uppgift till Aftonbladet tittar personalen på honom från en glasruta när han befinner sig i cellen.

Han blir även övervakad när han duschar och när han går på toaletten – och hans lampa är alltid tänd i cellen. Själva ljuset tyckte Akilov var för skarpt och han klagade på sömnbrist. Det åtgärdades och en ny dimmeranordning installerades i cellen.

Får inte prata med någon

Eftersom Akilov är häktad med fullständiga restriktioner så får han inte ha kontakt med yttervärlden. Dessutom får han inte prata med andra intagna, han får däremot prata med personalen och sin advokat Johan Eriksson.

Den här regeln bröt Akilov, enligt Aftonbladet, redan efter en vecka då han ska ha pratat med en annan intagen på rastgården. Han ska ha sagt någonting om hemlandet Uzbekistan. 

Den häktade får inte heller kolla på tv, lyssna på radio, läsa tidningar eller använda internet. Han får dock läsa böcker. Han ska ha haft en koran på turkiska i cellen, något som han senare fick bytt till en koran på ryska. Om Akilov vill kan han besöka ett särskilt videorum där han kan spela tv-spel och titta på film.


TT. En rastgård på häktet.

Detta finns i cellen

I cellen finns säng, bord, ett handfat, en hylla och en bänk. Dusch och toalett finns i korridoren. De intagna får duscha när de själva önskar, om det är praktiskt möjligt. 

TT. En av cellerna som finns på häktet.

Men, som sagt, så blir Akilov övervakad även i duschen. 

Får gå ut en liten stund om dagen

En timme per dag har Akilov rätt att gå ut på rastgården, men eftersom han inte får prata med andra intagna så finns en särskild gård. 

Dessutom är detta den enda tiden på dygnet då han får röka cigaretter – eventuellt en anledning till att han krävde snus av personalen.


TT. Så ser en askkopp ut i rökområdet.

De här kläderna får han bära

Han har frihet att använda sina egna kläder om han så önskar. Annars erbjuds Kriminalvårdens gröna mjukiskläder, långärmad eller kortärmad tröja och tofflor. 

Dessutom får han sänglinne och ett basutbud av hygienartiklar som tandkräm och deodorant. 

TT. Hygienartiklar.

Det här får han köpa

Från kioskvagnen går det att köpa cigaretter, snus, chips och övriga hygienartiklar som inte ingår i gratisutbudet. Det kostar givetvis pengar – och priset är ungefär som på Pressbyrån, uppger Aftonbladet.

Han måste alltså betala med sina egna pengar. Om han saknar pengar kan han få max 90 kronor i veckan i bidrag. Men hans ekonomi verkar svajig då han 19 maj beviljades akut tandvård. En utgift han borde stå för själv, men som staten betalade 2 253 kronor för. Själv fick Akilov betala 287 kronor, skriver Aftonbladet.

Så kan han träna och äta

Akilov uppges ha frihet att träna i gymmet på häktet. I motionsrummen finns cyklar, löpband och roddmaskiner. 

Varje dag serveras mat tre gånger. Oftast rör det sig om husmanskost med ett vegetariskt alternativ. Alla bestick är gjorda av plast. Akilov äter all sin mat i sin cell och han ska redan ha lyckats göra ett "vapen" genom att använda en plastgaffels tagg.

TV: Här är Rakhmat Akilovs dolda liv på Facebook

TV: Här är offren som förlorade livet på Drottninggatan

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är livet på häktet för bra?
Tack för din röst!