Onsdag 25 Maj
Stockholm

Marina har slutat sminka över födelsemärket: "Älskar att få se ut så"

Marina Isaksson, 25, från Stockholm har under stora delar av sitt liv täckt över sitt födelsemärke i ansiktet.
1 av 6
Marina Isaksson, 25, från Stockholm har under stora delar av sitt liv täckt över sitt födelsemärke i ansiktet. Foto: Privat
Hon började att täcka över sitt märke när hon var 13 år men slutade att göra det i våras.
2 av 6
Hon började att täcka över sitt märke när hon var 13 år men slutade att göra det i våras. Foto: Privat
En gång när Marina var 19 år och fick så ont i magen att hon behövde åka in till sjukhuset bad hon sin mamma att ta med smink, eftersom hon inte ville att någon skulle se henne.
3 av 6
En gång när Marina var 19 år och fick så ont i magen att hon behövde åka in till sjukhuset bad hon sin mamma att ta med smink, eftersom hon inte ville att någon skulle se henne. Foto: Privat
För några månader sedan bestämde hon sig för att inte längre sminka över det. ​
4 av 6
För några månader sedan bestämde hon sig för att inte längre sminka över det. ​. Foto: Privat
På Summerburst i Stockholm var första gången Marina var ute bland så mycket folk utan att täcka över sitt födelsemärke.
5 av 6
På Summerburst i Stockholm var första gången Marina var ute bland så mycket folk utan att täcka över sitt födelsemärke. Foto: Privat
Till unga tjejer menar Marina att man bör ta osäkerheten och omvandla det till en superkraft.
6 av 6
Till unga tjejer menar Marina att man bör ta osäkerheten och omvandla det till en superkraft. Foto: Privat

Under stora delar av sitt liv har Marina täckt över sitt födelsemärket. Men för ungefär tre år sedan började hon gå ut utan smink.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En gång när Marina Isaksson från Stockholm var 19 år fick hon så ont i magen att hon behövde åka in till sjukhuset. Hon bad då sin mamma att ta med smink – eftersom hon inte ville att någon skulle se hennes ansikte. 

Marina är idag 25 år och har under stora delar av sitt liv täckt över sitt födelsemärke i ansiktet. Men för ungefär tre år sedan började hon gå ut utan smink, något som Expressen var först med att rapportera om.


– Tidigare öppnade jag inte ens dörren om någon plingade på och jag var osminkad. Jag gick inte ut med mina hundar på morgonen eller på kvällen utan att täcka mitt födelsemärke, säger Marina till Nyheter24

För några månader sedan bestämde hon sig för att inte längre sminka över det. 

– Det var läskigt, men jag åkte in till stan utan smink och gick runt bland alla människor utan att ha på mig solglasögon, utan att vara sminkad och utan att kolla ner i marken. 

Marina publicerade en bild på sin Instagram, en selfie där hon inte hade sminkat över sitt födelsemärke. Och ganska snabbt möttes hon av positiva meddelanden och kommentarer under bilden. 


– En mamma skrev till mig att hennes fyraåriga son hade sett bilden och sagt "kolla mamma hon ser ut som jag gör". En annan mamma berättade att hennes dotter med ett liknande märke hade sett bilden och lyst upp som en sol.

Marina berättar också att hon blivit stöttad av andra personer och menar att det är något hon är väldigt tacksam för. 

– Även en del unga tjejer har skrivit till mig att de tycker jag är cool, det känns extra bra att kunna visa dessa tjejer att ett annorlunda utseende är lika rätt och okej. Jag har fått höra att jag är en förebild och det känns bra i hjärtat. 

Marina har flera gånger fått höra frågor så som om hon blivit slagen eller att folk frågat vad det är som hänt, hon har även fått blickar från folk när hon varit ute. 


– Men jag förstår att folk tittar på mig eller frågar mig vad som har hänt. Under en bild kan jag skriva att jag har ett födelsemärke i ansiktet, när jag går bland folk står det ju inte ”det är ett födelsemärke” i pannan på mig. 

På Summerburst i Stockholm var första gången Marina var ute bland så mycket folk för första gången utan att täcka över sitt födelsemärke. 

– Det finns så mycket godhjärtade människor där ute som inte känner mig. Men som ändå tar sig tid för att komma fram och berätta hur stark och coolt de tyckte att det var att jag har slutat täcka över det. Är så glad för alla de som bara sa ett ord eller två, ville prata en längre stund eller bara ta en bild.


Under den senaste månaden har även runt tio personer kommit fram och sagt att hon är cool och peppat henne. 

Marina har tidigare försökt att ta bort födelsemärket men efter ungefär 50 laserbehandlingar har hon insett att det inte går. Nu menar hon att hon inte skulle vilja ta bort eftersom hon inte är sig själv till hundra procent utan märket. 

– Det är ju ganska coolt, när det är kallt ute blir märket lilablått och när det är varmt ute blir födelsemärket ljusrosa. Det här är jag, så här ser jag ut och jag älskar att få se ut såhär. 


– På bara den här korta tiden känns det som att jag vunnit så mycket, det känns ärligt. Märket har täckts färdigt, det här är jag, lite annorlunda men vad gör det.

Till unga tjejer menar Marina att man bör ta osäkerheten och omvandla det till en superkraft. 

–Jag menar, jag kan byta färg. Det är inte många som kan göra det. Vi tar superkraften, vi sträcker på oss lite extra och känner oss stolta över oss själva. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Älskar du din kropp som den är?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela