Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska Stephanie är asexuell – skaffade barn helt på egen hand

Stephanie från Malmö är asexuell, och bestämde sig för att skaffa barn på egen hand.

Stephanie från Malmö är asexuell, och bestämde sig för att skaffa barn på egen hand.

Privat

2014 föddes Saga.

2014 föddes Saga.

Privat

"Jag får ett enormt stöd av min mamma och hennes man. De hjälper mig när jag är sjuk, när jag har kvällsmöten på jobb och när jag behöver lite vuxentid," säger Stephanie.

"Jag får ett enormt stöd av min mamma och hennes man. De hjälper mig när jag är sjuk, när jag har kvällsmöten på jobb och när jag behöver lite vuxentid," säger Stephanie.

Privat

Nyheter | 16/06/2017 09:04

Stephanie visste tidigt att hon vill ha barn. Men eftersom hon är asexuell ville hon inte göra det på ett tre

Villa, Volvo och vovve. Mamma, pappa, två barn. En något vanlig familjekonstellation i Sverige, men som (håll i hatten) inte lockar alla.

33-åriga Stephanie från Malmö är en av dem. Från att hon var väldigt ung visste hon att hon ville ha barn, och för några år sedan bestämde hon sig för att slå slag i saken – utan partner.

– Jag fick en väldigt stark barnlängtan som inte gick att stävja, och fick för mig att kanske börja dejta för att hitta någon att skaffa barn med. Vilket jag släppte ganska snabbt eftersom jag ju faktiskt är asexuell och inte söker en relation av något slag, och då särskilt inte ens som innefattade sex, berättar Stephanie för Nyheter24.


Dottern kan få träffa donatorn – om hon vill

Stephanies barnlängtan var stark, och något hon pratade väldigt mycket med en väninna om. Det var då hon fick tipset om att hon kunde skaffa barn på egen hand i Danmark. Knappt ett halvår senare satt hon på Storkkliniken i Danmark.

För att få göra en insemination krävs en gynekologisk undersökning och ett par blodprov. Resultatet tar man sedan med sig på det första samtalet med en barnmorska på kliniken.  Hon fick även svara på frågor, bland annat om hon vill ha en öppen eller anonym donator.

– För barnets skulle valde jag öppen donation eftersom detta innebär att när min dotter fyller 18 år har rätt till ett möte med donatorn, berättar Stephanie.


Fick missfall – sen kom Saga

Efter mötet fick Stephanie skaffa ägglossningstest. Så fort det visade sig positivt fick hon ta sig till kliniken i Köpenhamn. Redan på första försöket blev hon gravid, men drabbades av cervix insufficiency (svag livmoderhals) och fick missfall.

– Men nästan på dagen ett år senare blev jag gravid igen och fick 2014 en fantastisk liten tjej.

I år är alltså Stephanies dotter Saga tre år, och Stephanie har valt att fortsätta vara singel.

– Jag får ett enormt stöd av min mamma och hennes man. Vi är ofta ute hos dem. De hjälper mig när jag är sjuk, när jag har kvällsmöten på jobb och när jag behöver lite vuxentid. Det är guld värt att ha en stöttande omgivning!

"Många tror att jag är kall"

Stephanie berättar att hon är öppen om att hennes dotter saknar en pappa, men att det inte är det första en säger till folk.

– Jag möter fler fördomar när det gäller min asexuella läggning. Väldigt många verkar tro att en är kall, har svårt att ta till sig all sorts intimitet och därför inte kan ha barn eftersom en inte kan krama och mysa med dem, berättar Stephanie och tillägger:

– Det brukar ju dock inte vara några problem att faktiskt förklara för dem att det är sexuell intimitet jag inte vill ha. Jag kramas med nära vänner och familj, och myser gärna med dottern.

Se även Sveriges yngsta pappa Pontus: "Ändå ganska coolt"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Skulle du vilja skaffa barn själv?
Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal Server Error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Skeppargatan 65
114 59 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24