Människor som sover.
Det kan vara svårt att sova när det är sommar och varmt - Foto: Unsplash

14 riktigt bra tips för att kunna sova när det är varmt

Att försöka somna när det är varmt kan vara riktigt svårt och även jobbigt. Men här är de bästa tipsen på hur du ska göra för att lyckas somna när det är riktigt varmt och svettigt.


När solen legat på hela dagen så kan det vara svårt att sova på kvällen. Täcket är för tjockt, du får vända och vrida på dig och när du vaknar är du supervarm. 

Ja, att försöka sova när det är varmt kan vara riktigt jobbigt. Men Metro UK har gjort en lista på några saker du kan göra för lyckas somna i värmen

1. Örngotten i frysen

Lägg lakan och örngotten i frysen så blir det garanterat kyligare i sängen. Det håller såklart inte hela natten men förhoppningsvis tillräckligt länge för att du ska kunna somna. 

2. Kallt vatten i en flaska

Ta en flaska, eller kanske fler, och fyll dem med kallt vatten. Placera sedan ut flaskorna i sängen. Så blir det lite kyligare. 

3. Glas med vatten 

Ha alltid ett glas kallt vatten vid sängen så att du kan släcka törsten om du skulle vakna mitt i natten. 

4. Aloe vera

Lägg en flaska med aloe vera i kylen. Innan du går och lägger dig smörjer du in dig från top till tå. Aloe vera är kylande och du vaknar dessutom upp med härligt len hud. 

5. Sprejflaska

Fyll en sprejflaska med kallt vatten och ha bredvid sängen. Skulle du vakna upp svettig så kan du enkelt spreja lite kallt vatten i ansiktet. 

6. Ät små måltider ofta

Att äta en stor måltid innan du går och lägger dig kommer inte hjälpa dig hålla ner temperaturen. Undvik dessutom protein eftersom att proteinet ökar din metabolism och därmed din kroppstemperatur. 

7. Stark mat

Det låter konstigt men det ska funka. Ät stark mat några timmar innan du går och lägger dig för att svettas. Efter svett-attacken från chilin så kommer kroppen ha kylt ner sig rejält. Ät alltså starkt och svettas för att sedan bli perfekt nerkyld inför natten. 

8. Stäng av all elektronik

Allt för att minimera saker som ger ifrån sig värme. 

Glöm inte att stänga av elementen när det är varmt ute. Bildkälla: TT


9. Olika sängar

Sover du med en partner så kan det kanske vara värt att sova i två olika sängar. 

10. Inga kalla duschar

Det är lockande men det är, precis som med stark mat, bättre att duscha varmt och svettas några timmar innan. Tar du en kall dusch så kommer kroppen jobba på att göra dig varm. 

11. Värme stiger

Sover du på övervåningen? Då kan det vara smart att gå ner en trappa och lägga dig på soffan. Värme stiger så det är i ditt intresse att sova så långt ner som möjligt. 

12. Sov inte naken 

Om du är varm när du ska sova är det bättre att sova i en bomullspyjamas. Varför undrar du? Jo, för den absorberar svett, skriver brittiska Metro. 

13. Skaffa en bra fläkt

Är det varmt när du ska sova? Införskaffa då en bra fläkt. Om du har en ny fläkt så använder den faktiskt mindre el än vad en gammal fläkt gör. 

14. Sov med lakan

Sover du fortfarande med täcke? När det är riktigt varmt kan det vara svalt och skönt att byta ut det mot ett lakan. 

Förhoppningsvis hjälper de här tipsen dig att klara av sommarvärmen en aning.  

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.