Polisen hyllar nu ungdomarna för deras insats.
1 av 3
Polisen hyllar nu ungdomarna för deras insats. - Foto: TT/Google Maps
Men de blev också arga över något som hände sedan.
2 av 3
Men de blev också arga över något som hände sedan. - Foto: TT
Och uppmanar nu allmänheten att lära sig av ungdomarna.
3 av 3
Och uppmanar nu allmänheten att lära sig av ungdomarna. - Foto: TT

Ungdomar räddade flicka – vad som hände sedan gjorde polisen rasande

Ungdomarna räddade flickan och hennes mamma från att drunkna. Nu hyllas de av polisen, men de har också ett viktigt budskap till andra.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook berättar polisen i Sollentuna om en räddningsinsats som genomfördes på torsdagen. 

En liten flicka hade trillat ner i vattnet och när hennes mamma hoppade i för att rädda dottern skedde något som gjorde att även mamman hamnade under ytan. 

Ett gäng ungdomar som befann sig i närheten hörde ljud och skrik från vattnet och upptäckte då att mamman och barnet behövde hjälp.

Utan att tveka hoppade ungdomarna i vattnet och fick först upp den lilla flickan och sedan mamman ur vattnet. Väl på land påbörjade de HLR på mamman och lugnade flickan. 

– Ungdomarna har agerat helt efter facit. De agerade snabbt, larmade SOS fort och påbörjade HLR. Det var en framgångsfaktor för att ett liv kunde räddas den dagen. Dessutom svepte de in den lilla flickan och pratade med henne för att hålla henne torr trygg och varm. Det var ett väldigt hjältedåd, säger Madeleine, polisassistent vid Sollentunapolisen till Nyheter24.

Bildkälla: TT

Hon tycker att många kan ha mycket att lära sig av ungdomarnas agerande. 

– Det viktiga är ju faktiskt att göra något. Man kanske inte kan göra allt, men man kan göra något. Att vara medmänniska är det viktigaste. Och det är så bra att HLR lärs ut i skolor, säger hon. 

Men det som hände efter att räddningstjänsten kommit till platsen gjorde polisen rasande. SOS hade skickat både polis, ambulans och ambulanshelikopter till platsen, vilket skapat en nyfiken folksamling.

Trots att polis och räddningstjänst flera gånger ombad åskådarna att flytta på sig var det flera som filmade och fotade räddningsinsatsen. Det gjorde att polisen i sitt Facebook-inlägg, som gillats av över 3 000 personer, fick ryta ifrån ordentligt. 

"Fota inte. Filma inte. Lägg inte ut på sociala medier. Det kan hända att anhöriga ännu inte fått vetskap om vad som hänt och att de får reda på det på fel väg", skriver de. 

Bildkälla: TT

 – Allmänheten måste respektera de drabbade och anhöriga. Ibland får anhöriga reda på vad som hänt deras nära och kära via media. Och det får aldrig hända, det är information, som ofta är tragisk och hemsk, som vi ska lämna – ingen annan, säger hon. 

Hon påtalar också att personen som fotar eller filmar inte vet huruvida offret som filmas kanske har skyddad identitet eller på annat sätt hamnar i fara om bilderna publiceras offentligt.

– Vi ber därför allmänheten att tänka till i de här sammanhangen, avslutar Madeleine. 

I videon under kan du se hjälptepolisen rädda en fyraårig pojke. 


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
Har du hjälpt till vid en räddningsinsats?
Tack för din röst!