Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisens nya satsning: 400 miljoner för att förhindra terror

- 17/07/2017, 09:44
Rikspolischef Dan Eliasson  vill se större åtgärder för att bekämpa terrorismen.
1 av 3

Rikspolischef Dan Eliasson vill se större åtgärder för att bekämpa terrorismen.

TT

400 miljoner räcker inte till, menar han.
2 av 3

400 miljoner räcker inte till, menar han.

TT

Bakgrunden till detta är terrordådet på Drottninggatan.
3 av 3

Bakgrunden till detta är terrordådet på Drottninggatan.

TT

400 miljoner kronor satsas för att förhindra terrorism i Sverige. Men rikspolischefen Dan Eliasson är inte nöjd.

400 miljoner kronor ska satsas på terrorbekämpning.

Men det räcker inte till. Det skriver rikspolischefen Dan Eliasson och ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving i en debattartikel på DN.

De 400 miljonerna kronorna som satsas ska bland annat leda till ökad förmåga att ingripa och poliser i yttre tjänst och insatsgrupperna förstärks med vapen, skyddsutrustning och nyanställningar.

Dessutom ska man intensifiera utbildningen i agerandet vid terrordåd. 

Men Eliasson och Löfving nöjer sig inte med 400 miljoner kronor. De menar att det bland annat krävs mer övervakning för att bekämpa terrorismen.

En del åtgärder som att det ska bli lättare att använda övervakningskameror, hämta trafikuppgifter från teleoperatörer och hemlig telefonavlyssning måste göras snabbt, skriver Eliasson och Löfving.

De vill att det ska bli lättare att bryta sekretessen mellan myndigheter och att myndigheter ska göra större satsningar mot radikalisering. 

"De flesta terrordåd är över på 15 minuter"

Den bakomliggande orsaken till satsningen är det terrordåd som drabbade Sverige 7 april i år, då en lastbil körde in i en folkmassa på Drottninggatan i Stockholm och tog fem liv. Även hunden Iggy dog i attacken.

"Erfarenheten från senare års terrordåd i Europa är att attentaten utförs snabbt. De flesta är över på 15 minuter. Med lätta automatvapen, fordon eller mindre sprängladdningar går det snabbt att skada många människor," skriver Eliasson och Löfving på DN.

Se den hittills okända filmen från terrordådet på Drottninggatan

Är du nöjd med hur Sverige bekämpar terrorism?