Försvunnen
1 av 3
Polisen har gett upp letandet efter försvunna Patrik
Spårlöst borta
2 av 3
Patrik är försvunnen
Spålöst borta
3 av 3
Vy från Google Maps

Polisen: Vi har slutat leta efter försvunna Patrik, 22

Över 20 000 personer engagerar sig i sökandet efter försvunna Patrik, 22. Men polisen har slutat leta.


Det har gått snart två månader sedan 22-åriga Patrik Linfeldt försvann.

22 maj tog Patrik tåget hem till Malmö från Falun, men kom aldrig hem till Malmö. Istället för att gå av i Mjölby där han skulle byta tåg, gick han av i Hallsberg. Något som polisen tror ha varit ett misstag.

Patriks försvinnande har engagerat tusentals. Frivilligorganisationerna Missing People och FIKK har gjort ett tiotal sökinsatser, och i Facebook-gruppen Hitta Patrik, med 20 000 medlemmar, försöker människor göra allt för att hjälpa familjen Linfeldt.

Men polisen har slutat leta.

– Rent från polisiärt håll gör vi ingenting just nu. Vi har gått igenom alla tips och sökområden, säger Martin Tyssell, inspektör,  yttre befäl vid Hallsbergspolisen och yttre koordinator i sökandet efter Patrik.

Bildkälla: Privat

Den senaste sökinsatsen polisen gjorde var för omkring två veckor sedan, som pågick i några dagar.

– Vi har kört med våra hundar och allt vi kan, där det finns relevanta saker att gå på.

Det säkraste spåret: Övervakningsbilder

Det senaste säkra spåret av Patrik är från Hallsberg station, där han på en övervakningsfilm ses gå av tåget med två väskor. Dessa väskor hittades en bit bort från stationen, på olika platser.

Polisen har därefter noggrant sökt igenom ett fem kilometer långt område, från Hallsbergs station till Hällabrottet.

Bildkälla: Google Maps

Samtidigt kommer det in tips från hela landet.

– Vi har följt upp tipsen vi får, men inget har varit relevant. Viljan att hjälpa till är stor, men de har inte kunnat beskriva eller bevisa något som tyder på att det är Patrik, berättar Tyssell.

Vad ska tipsare tänka på?

– Först och främst är att skapa kontakt med den person som de tror är Patrik. Det går ju att avfärda ofta om man får kontakt med folk. Om man nu tror att det är han och vill han väl, ska man ringa och följa efter. Att ringa dagen efter hjälper inte så mycket.

Inga livstecken

Polisen har gjort flera mobilpositioneringar som ger samma resultat: mobiltelefonen var påslagen under eftermiddagen. Sedan dess finns det ingen signal, vilket innebär att mobilen troligtvis är avstängd.

Det finns heller ingen aktivitet på Patriks kontokort och det finns inga tecken på att han har tagit ut en större summa pengar innan försvinnandet.

Varken mobilen eller kontokortet har heller påträffats.

Teorin: Har fått en psykos

Enligt Patriks föräldrar har han varit deprimerad ett tag och tros ha utvecklat en psykos. Han kan därför vara förvirrad och tro sig vara förföljd.

Finns det någon anledning att tro att något har hänt?

– Erfarenhetsmässigt är det väldigt få fall där någon har varit borta så här länge utan att de har gjort något, säger Tyssell. 

En förundersökning har inte inletts eftersom polisen inte misstänker något brott.

 – Vi kan rent krasst inte göra polisära resurser när vi inte vet vad vi ska göra, säger Tyssell.

Om du ser Patrik ska du gärna ta kontakt med honom för att kunna avfärda om det inte är han. Ta gärna en bild eller video om möjligt, och ring polisen direkt på 114 14.

Om Patrik uppfattas vara i livshotande tillstånd – ring 112.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.