Störst risk för TBE finns i Stockholm, Uppsala och Södermanland.
Störst risk för TBE finns i Stockholm, Uppsala och Södermanland. - Foto: TT/Folkhälsomyndigheten

Är du rädd för fästingar? Här i Sverige har du störst risk att få en

Har du koll på vilka svenska län som har flest fall av TBE via fästingbett varje år? Det har vi svar på.


Det här med fästingar blir varje år en stor snackis här i Sverige. Att inte upptäcka ett fästningbett i tid kan leda till allvarliga sjukdomar, till exempel TBE som värsta fall kan leda till hjärnhinneinflammation – läs här vad du ska göra om du ser en fästing på kroppen.

En stor och viktig fråga är: hur stor risk är det att faktiskt bli smittad av en fästing? Egentligen är den stora rädslan för fästingar ganska obefogad. Cirka två av hundra fästingar bär på virus som leder till TBE. Omkring 200 till 250 personer insjuknar varje år. 

TT

Folkhälsomyndigheten har bestämt att varje fall av TBE ska rapporteras in av den behandlande läkaren. Anledningen är för att kunna övervaka spridningen.

I Sverige finns så kallade "riskområden" där det bedöms vara en större risk att bli smittad. Sedan början av 2000-talet har antalet rapporterade fall av TBE fördubblats – vilket kan vara en anledning att ändå hålla koll. Utanför "riskområdena" finns det fortfarande risk att stöta på fästingar och därmed bli smittad.

Men låt oss kika lite närmre på var i Sverige risken är större att bli smittad av fästingar.

Allra störst risk är det definitivt i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län. Då särskilt runt kusterna. Faktiskt så är det så att tre fjärdedelar av alla rapporterade fall av TBE kommer just härifrån, uppger Vårdguiden.

Det finns också ett riskområde från Roslagen till Kalmartrakten och på Öland samt de centrala och östra delarna av Mälarregionen. Den minsta risken finns i norra delarna av Sverige där antal fall varit nära noll – förutom längs kusten.

På senaste tiden har riskområdet blivit större och inkluderar också områden runt Vänern och Vättern, Göteborgstrakten och östra Skåne. Även de gotländska öarna Stora Karlsö och Gotska Sandön har haft flera fall, medan Gotlands huvudö bedöms som ytterst låg risk.

Förra året var det som vanligt störst risk i Södermanland, Uppsala och Stockholm. Så här såg antalet inrapporterade fall till Folkhälsomyndigheten ut år 2016:

Folkhälsomyndigheten

Åker du utomlands så är det störst smittrisk i stora delar av Centraleuropa, i Estland, Lettland, Litauen, Ryssland och på Åland. Det går att vaccinera sig mot virussjukdomen TBE.

Här kan du se en mer detaljerad karta på inrapporterade fall av TBE från 2016.

När det kommer till sjukdomen borrelia så finns det inte lika detaljerad statistik eftersom sjukdomen, till skillnad från TBE, inte behöver anmälas av den behandlande läkaren.

Därför får man göra uppskattningen att risken för bakteriesjukdomen borrelia finns överallt där fästingtypen Ixodes ricinus finns. Vilket i princip är i hela Götaland och Svealand samt längs kusterna i Norrland upp till Luleå. Enligt Vårdguiden finns risk för borrelia "i hela Sverige, förutom i de inre delarna av Norrland".

Nästa år ska en fästingkarta över hela Norden publiceras med insamlade data rörande risk för alla smittosjukdomar som fästingen kan bära på, rapporterar Sveriges Radio.

TV: Larmet: Monsterfästingen finns nu i Sverige – sprider dödlig sjukdom

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
TBE
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit biten av en fästing?
Tack för din röst!