Stockholm

Polisens varning inför festivalen: "Undvik kramande"

Polisen varnar för "kramar" på större evenemang.
1 av 4
Polisen varnar för "kramar" på större evenemang. Foto: Facebook/Polisen / TT (montage)
Anledningen är att polisen i nordvästra Skåne sett till ungdomar som "trixar" med en boll och sedan kramar någon – för att sedan stjäla något värdefullt.
2 av 4
Anledningen är att polisen i nordvästra Skåne sett till ungdomar som "trixar" med en boll och sedan kramar någon – för att sedan stjäla något värdefullt. Foto: TT
Både unga och par har drabbats.
3 av 4
Både unga och par har drabbats. Foto: TT
Även om det flest drabbat äldre personer.
4 av 4
Även om det flest drabbat äldre personer. Foto: Facebook/Polisen

Efter en lång tid av stölder går polisen ut med en varning inför evenemang och festivaler där tjuvarna har ett nytt knep för att stjäla.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är sommar och alltså pågår en hel del evenemang runtom i Sverige. Just därför går polisen i nordvästra Skåne ut med en varning på Facebook som kan låta udda – de vill nämligen att man ska "undvika kramar".

Vad som menas är att det är en del av ett nytt knep som tjuvar använder för att stjäla plånböcker och smycken av ovetande personer. Oftast äldre pensionärer.

Inför kommande evenemang i nordvästra Skåne – som Landskronakarnevalen och Hx-festivalen i Helsingborg – så vill polisen att man ska vara uppmärksamma på just detta. 

Men det är inte bara kramar man ska se upp för.

Polisen/Facebook

Det handlar också om lite mer aggressiva knuffar där brottsoffret faller till marken eller tappar balansen. I allt stök sker stölden.

Den lite mer udda tekniken som de lömska tjuvarna använder handlar om "trixande, kramande eller en axelklapp". Polisen skriver:

"Förövaren närmar sig offret och 'trixar' med en fiktiv 'boll' vilket avslutas leende med en kram eller klapp på axeln. I samband med detta inträffar stölden."

Det är, enligt polisen, oftast äldre i 70- och 80-årsåldern som drabbats, men även många unga och par har blivit utsatta. Förövarna beskrivs som unga pojkar i 15- till 19-årsåldern.

Här är polisens inlägg:

Facebook

På tal om Skåne så läs om varför så många brydde sig om att en bil värd miljoner blev stulen.

TV: Polisen: Här är 10 saker du aldrig ska säga om du blir stoppad

Har du hört talas om tjuv-knepen tidigare?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.