1 av 3
2 av 3
3 av 3

30-årig svensk man dog under penisförstoring

En 30-årig svensk man dog under en operation som skulle förstora hans penis. Nu vill obducenten varna om riskerna.


Det var 2015 som den 30-årige mannen dog på operationsbordet på en privatklinik i Stockholm till följd av en penisförstoring. Under operationen togs fett från mannens mage som sedan injicerades vid penisroten för att öka dess omkrets. 

När operationen närmade sig sitt slut drabbades mannen plötsligt av hjärtklappning, syrebrist och lågt blodtryck. Läkarna försökte rädda mannen men en halvtimme senare stannade hans hjärta. 

Flera återupplivningsförsök gjordes i ambulansen men mannens liv gick inte att rädda. Han dödförklarades på sjukhuset två timmar senare. 

Nu har en rapport om fallet släppts. Rapportens författare Brita Zilg, specialistläkare i rättsmedicin, var den som obducerade mannen och hon vill vill nu göra andra läkare medvetna om risken med penisförstoringar. 

– Operationen skedde på en ansedd klinik av en ansedd plastikkirurg. Jag har aldrig hört om ett liknande fall tidigare, det var därför jag skrev rapporten, säger hon till Nyheter24

Dödsorsaken var enligt Zilg att man under injektionen av fettet råkat träffa ett blodkärl i mannens penis, vilket lett till att fett kommit ut i mannens blodomlopp. När fettet sedan nådde hjärtat och lungorna orsakade det lungkollaps. 

Hon betonar dock att inget fel har begåtts från varken kliniken eller kirurgen. 

– Det här är en risk som finns under alla operationer som involverar fettransplantation. Dock en ovanlig risk. Det var ren otur att man träffade blodkärlet, säger hon. 

Hon berättar också att under större fettransplantationer, så som vid en rumpförstoring, är risken att något liknande händer avsevärt större. 

– Det som gör det här fallet speciellt är ju att det handlade om en sådan otroligt liten mängd, det var ju bara några milliliter. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det etiskt försvarbart med skönhetsoperationer?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trump startar strömningstjänst

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.

Polisen rapporterar om brand, Hammarö

"Det brinner i en villa i Hammarö", skriver polisen på sin hemsida.