En svensk överläkare har försökt rädda foster som aborterats sent.
1 av 3
En svensk överläkare har försökt rädda foster som aborterats sent. - Foto: Montage TT
Juridiskt sett anses ett 22 veckor gammalt foster vara ett barn.
2 av 3
Juridiskt sett anses ett 22 veckor gammalt foster vara ett barn. - Foto: TT
​Andreas Herbst, ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi, anser att det är fel att försöka rädda fostren.
3 av 3
​Andreas Herbst, ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi, anser att det är fel att försöka rädda fostren. - Foto: TT

Svensk överläkare försökte rädda liv på aborterade foster

Hon har vid flera tillfällen försökt rädda livet på foster: "Det måste bli ett slut på aborter som rinner över i vecka 22", säger överläkaren.


Sedan 2009 utförs ungefär 38 000 aborter årligen i Sverige. En övergripande majoritet av dessa, 94 procent, görs innan vecka 12, enligt Vårdguiden och Socialstyrelsen.

Fram tills vecka 21 och sex dagar får man genomgå en abort, men efter vecka 18 gäller särskilda skäl. Något som har skapat en stor debatt i Sverige, där en del vill förkorta aborträtten. 

Nu avslöjar även SVT Nyheter att överläkaren Katarina Strand Brodd vid flera tillfällen har försökt rädda livet på sent aborterade foster.

– Hen rörde sig och pep, kved litegrann och viftade med armar och ben och hjärtat slog ju också. Så jag gjorde vad jag kunde för att hjälpa barnet med andningen och det man gör med extremt tidigt födda barn, berättar Strand Brodd om en sen abort på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, för SVT Nyheter.

Till saken tillhör att Strand Brodd även är ordförande i Svenska neonatalföreningens etikgrupp. Alltså består hennes arbete till stor del av att ta hand om för tidigt födda barn. Nu för tiden överlever 40 procent av de barn som föds i vecka 22 och tas till neonatalavdelningen. 

Och juridiskt sett anses ett 22 veckor gammalt foster vara ett barn. Med det perspektivet har hon vid flera tillfällen försökt rädda foster som aborterats sent.

"Det måste bli ett slut på aborter"

Enligt henne själv är hon inte abortmotståndare, men vill att abortgränsen ska hållas mer strikt.

– Det måste bli ett slut på aborter som rinner över i vecka 22, åtalar hon för SVT. 

"Patienten har inte avsikten att bli förälder"

Enligt Svensk förening för obstetrik och gynekologi gör hon dock fel, och inget av de aborterade fostren som hon eller hennes kollegor har försökt rädda har överlevt.

Föreningens ordförande Andreas Herbst anser att det är fel att försöka rädda fostren.

– Patienten har fått tillstånd från Socialstyrelsens rättsliga råd, och avsikten är att hon inte ska bli förälder. Inte att åstadkomma en extremt för tidig förlossning där man sen försöker få liv i detta foster eller barn till varje pris, säger han till SVT.

Han påpekar även att chansen att rädda ett sådant gammalt foster är extremt liten, om inte alls.

Enligt Göran Ewerlöf, ordförande i socialstyrelsens rättsliga råd, är det dessutom olagligt att inte avliva ett foster i tid och därför låter det komma ut levande i vecka 22. 

– Då har läkaren som gjort aborten inte följs abortlagens bestämmelser. Det är min uppfattning, säger han till SVT.

Se även: Aborträtten är ingen självklarhet – så här har det sett ut historiskt

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det okej att försöka rädda ett foster vid abort?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.