Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lisa, 18, blockade killen på Snapchat – då blev hon uthängd

Plötsligt såg Lisa att någon hade skrivit till henne.
1 av 3

Plötsligt såg Lisa att någon hade skrivit till henne.

Privat/TT

När hon öppnade meddelandet möttes hon av en bild på sig själv.
2 av 3

När hon öppnade meddelandet möttes hon av en bild på sig själv.

Privat

Lisa.
3 av 3

Lisa.

Privat

Nyheter | 03/09/2017 19:37

Lisa såg att någon hade skrivit till henne. När hon öppnade meddelandet möttes hon av en bild på sig själv.

För ett tag sedan fick 18-åriga Lisa en chock när hon öppnade ett meddelande på Snapchat från en kille hon inte visste vem det var. När hon öppnade meddelandet möttes hon av en bild på sig själv med en text i stil med "vet ni vem Lisa är, sprid, äckel".

– Det började med att jag fick en Snap från en kille som jag inte kände igen namnet på. Han frågade om han fick ställa en fråga och sedan undrade han varför jag hade blockat hans "kompis" på Snapchat, säger Lisa till Nyheter24 och fortsätter:

– Sedan fick jag ett meddelande i chatten på Snapchat och när jag öppnade så var det en bild på mig. Det var säkert han jag hade blockat och inte hans kompis som skrev. 

Lisa blev riktigt chockad och arg när hon insåg att killen hade hängt ut henne. Hon ifrågasatte honom och skrev att det han gjorde inte var okej och att hon kunde anmäla honom för det. 

– Jag tänkte bara "vad är det som händer?", det var så skrattretande och är patetiskt att man hänger ut någon bara för att man blir blockad. 

Lisa berättade vad som hade hänt för sina vänner och familj men anmälde det inte, eftersom hon inte trodde att polisen skulle göra något åt det. Men om det händer igen kommer Lisa göra en polisanmälan.

– Men ingen hörde av sig till mig så kanske var det ett en fejkkonto som han hängde ut mig på. Vilket är tur eftersom man kunde se både namn och vart jag bodde på bilden.

Lisa delade även med sig av händelsen i en större grupp på Facebook och berättade vad som hade hänt. I kommentarerna under bilden möttes hon av flera tjejer som hade varit med om liknande, och det visade sig att det verkade vara av samma person.

– Jag ville visa hur vissa killar kan bete sig mot tjejer och det här är inte alls okej, säger Lisa. 

Nyheter24 hörde av sig till advokaten Robin Grönvall, Hansson Grönvall Alnemark Advokatbyrå, för att fråga vad som gäller rent juridiskt när någon hänger ut någon på internet. 

Robin Grönvall berättar att i det flesta fall räknas det som förtal. 

– Det vanliga brotten i de här fallen är förtal. Och det är när någon uttrycker att en person är dålig på något sätt. Att någon vill klanka ner på någon och att man använder internet för att göra det. Då spelar det ingen roll om det är sant eller inte utan det är syftet bakom som gäller. 

Om det skulle vara så att personen har blivit uthängd på en plattform där det finns väldigt många personer som kan se det så kan det, enligt Robin, räknas som grovt förtal. 

Vad är straffet för förtal?

– Om det är vanligt förtal och inte grovt så blir straffet böter. Är det grovt förtal och personer har hängt ut med till exempel nummer och bett personer ta kontakt på en stor plattform så kan det bli både fängelse, upp till två år och skadestånd på upp till 50 000 kronor. 

Johan Hansson, också advokat på Hansson Grönvall Alnemark Advokatbyrå, säger till Nyheter24 att det är svårt att bli fälld för förtal. Speciellt när det skett på sociala medier. Han trycker på att det är viktigt att personer själva säkrar bevis. Till exempel genom att ta en skärmdump. 

– På vissa social medier att det är svårt att bevisa eftersom inlägg tas bort eller försvinner automatiskt efter viss tid.  Polisen har ju väldigt dåligt med resurser och om man skall anmäla någon med framgång, måste man nog också säkra bevisningen själv. 

TV: Det här händer med ditt Snapchat-konto – om du plötsligt dör

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit med om något liknande?