Ewas hemresa från Mallorca blev en mardröm – tog 35 timmar

- 28/08/2017, 18:32 -

Hemresan från semester förvandlades till en riktig mardröm för Ewa och hennes dotter när deras plan fick tekniska problem.

Ewa och hennes två döttrar hade spenderat den sista delen av semestern på Mallorca för att kunna återgå till vardagen med nya krafter, men istället blev det tvärtom. 

– Det var totalt kaos, en riktig mardröm, berättar Ewa för Nyheter24

Ewa och hennes yngre dotter hade bokat sin resa med Ving, medan hennes äldre dotter reste med Apollo.  Redan innan de ens kommit fram till flygplatsen började problemen. 

I bussen på väg till flyget fick Ewa ett sms från Ving där de skrev att deras plan, som skulle lyft vid 12 på dagen till Malmö, fått tekniska problem, men att det fanns ett reservplan som skulle kunna flyga hem dem. 

– Vi stod precis näst på tur i kön till incheckningen när de plötsligt stängde och sade att de inte fanns några platser kvar. Då var vi kanske 30 personer som inte kommit med. Däribland flera äldre med kryckor och en man i rullstol som behövde komma hem för att genomgå sin cellgiftsbehandling. 

Ombokades till Oslo

Efter några timmars väntan fick de veta att de blivit ombokade på ett plan till Oslo vid midnatt. De kördes till ett hotell i Palma där de blev bjudna på middag och sedan fick vänta till klockan 22 innan de återigen kördes ut till flygplatsen. 

– Jag försökte säga att min andra dotter skulle resa hem med SAS under kvällen, och bad dem kolla om det fanns två platser lediga där. Men de lyssnade inte utan sade att de gjorde vad de kunde för vår säkerhet. Men det kändes mer som det handlade om deras bekvämlighet. En person sade till mig att om det inte passade kunde jag försöka ta mig hem själv. 

Vid midnatt, alltså tolv timmar efter att de egentligen skulle rest hem, lyfte den nya planet till Oslo. Vid halv fem på morgonen kördes de sedan till ett hotell i Oslo, trötta och frusna helt utan kläder anpassade för vädret. 

Fick ta sig från Köpenhamn

Dagen efter fick de höra att de fått ett nytt plan bokat vid fem-tiden på eftermiddagen, men inte heller denna gång var det till Malmö – utan till Köpenhamn. Enligt Ving skulle resenärerna därifrån ta sig på egen hand till Malmö med taxi eller tåg. 

– Men då tänkte de ju inte på att alla kanske inte har råd att betala för en så dyr taxiresa, även om man får pengarna tillbaka sen, säger Ewa. 

Så vid klockan åtta på söndagskvällen kom Ewa och dottern äntligen fram till Triangeln i Malmö med tåg, 26 timmar försenade. 

– När jag såg min andra dotter och mitt barnbarn på stationen släppte all uppbygd stress och jag började gråta. Jag mådde jättedåligt, och gör fortfarande. Det jobbigaste var att inte bli lyssnad på av Ving. De sade att de tänker på säkerhet, men var är min säkerhet då? Jag är både flygrädd och hjärtsjuk och mådde verkligen inte bra av sättet vi behandlades på. 

Ving beklagar

Barbro Holmberg, informatör på Ving, är medveten om händelsen och beklagar att passagerarna fick vänta så längre. 

– Flyget som skulle flugit till Malmö blev utsatt för en birdstrike, alltså när planet träffas av en fågel, och blev skadat så det inte kunde lyfta. Vi försökte då hitta ett ersättningsflyg och kunde hyra in ett, men det kunde tyvärr inte ta med alla passagerare, säger hon. 

Men känns det rimligt att flyga resterande resenärer först till Oslo och sedan till Köpenhamn?

– Jag förstår att det är något man inte alls vill vara med om. Vi gör vårt bästa för att det inte ska hända, men man kan aldrig vara säker på att något kan komma att hända. Vi sätter alltid säkerheten i första rummet. 

Hur tänkte ni när ni antog att alla skulle ha råd att ta sig hem från Köpenhamn för egna pengar?

– Vi ersätter dem såklart för utlägg, och jag känner inte till att någon uttryckt att de inte hade råd, men hade hon hört av sig till oss hade vi nog kunnat lösa det på något vis om hon saknade pengar.

Gillar du att resa och vill åka jorden runt men inte har råd? I så fall borde du kolla in det här jobbet som är en riktig dröm för ressugna. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit med om något liknande?