Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är Ica-butiken som portar högstadieelever

- 29/08/2017, 13:11 -

På Ica Supermarket i Lomma portas högstadieelever till följd av ett längre problem med snatterier.

Ica Supermarket i skånska Lomma har länge haft problem med snatterier. Nu sätter butiken ner foten och från och med måndag nästa vecka portar man högstadieelever från närliggande Karstorpsskolan. Det är nämligen den skolan de skyldiga eleverna går på, menar butiksägaren. Det var Lokaltidningen var först med att skriva om.

– Vi tröttnade och tillsammans med skolan har vi nu beslutat oss från att porta eleverna. Vi vill visa att det inte är acceptabelt beteende. Att det inte är okej, säger butikens ägare Roland Bengtsson till Nyheter24.

TT

Roland Bengtsson säger att han egentligen inte gillar att straffa en hel grupp, men att det inte håller i längden att butiken ska lägga pengar och personalkraft på att förhindra snatterierna som oftast kretsat kring energidryck och godis. Trots det hårda beskedet har butiken mötts av övervägande positiv kritik.

– Det är väl en del som klagat, men jag skulle säga att 90 procent av alla har varit positiva till beslutet.

Alla elever stoppas inte i butiken, utan de får en fråga om vilken skola de går på. Om eleven svarar någon annan skola än Karstorpskolan får denne ändå komma in i butiken.

– Jag förstår att de tvingas göra detta och stöttar beslutet. De får ta sitt beslut, det har vi från skolan inget med att göra. Jag har informerat elevernas föräldrar och har än så länge bara fått positiv respons, säger skolans rektor till Lokaltidningen.

Hur länge eleverna kommer att portas återstår att se.

– Det kanske blir tre månader eller längre. Det får tiden helt enkelt utvisa, säger Roland Bengtsson.

TT

På Ica Sverige svarar man att alla handlare har rätt att bestämma över sina butiker, men att det finns etiska regler att förhålla sig till som butiksägare.

– Generellt så bestämmer alla handlare över sin butik och sitt sortiment, säger Emelie Ericson, pressansvarig hos Ica, till Nyheter24.

Om det är en fråga om diskriminering kan inte Diskrimineringsombudsmannen, DO, svara säkert på.

– Det är svårt att säga då vi vill granska alla fall enskilt. Men om det bryter mot någon av de sju diskrimineringsgrunderna finns det alltid en risk. Om kunderna inte får komma in till följd av exempelvis ålder skulle det kunna handla om diskriminering. Men i det här fallet kan jag inte ge ett svar, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO, till Nyheter24.

Diskrimineringsombudsmannen sju grunder är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Läs också om Gabriels son som nekades att handla på Ica – för att han bara hade småmynt.

TV: Tjuven försökte snatta – men det borde han inte gjort

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det rimligt att porta alla eleverna?