Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Millas 4-årige lillebror Emir ska utvisas: "Det får inte hända"

- 17/09/2017, 16:42 -

Milla Schalins 4-årige lillebror Emir kom till hennes familj för ett år sedan och har varit i Sverige i tre år, i väntan på asylbesked.

För tre år sedan kom 4,5-årige Emir till Sverige från Bosnien med sina två syskon och mamma. Efter en tid i Sverige stod det klart att Emirs mamma inte kunde ta hand om barnen på grund av sin psykiska ohälsa. Syskonen placerades då i olika familjehem i Skåne. 

Till 19-åriga Milla Schalins hem kom Emir för ett år sedan och blev då snabbt en i familjen. I ett inslag som SVT gjort hemma hos familjen kan pappan höras prata om Emir som "min grabb".

– Inför att Emir skulle komma till oss var jag lite skeptisk och sa till mamma "varför ska du alltid rädda världen". Men det tog inte många dagar innan jag såg honom som min bror. Allt det skeptiska försvann när jag träffade honom, säger Milla till Nyheter24. 

Milla och Emir. Bildkälla: Privat

Men nu har Migrationsverket fattat ett beslut. Emirs syskon och biologiska mamma ska tillsammans utvisas till Bosnien. Emirs biologiska mamma har, till SVT, sagt att hon inte kommer kunna ta hand om barnen i Bosnien heller. 

Emir pratar bara svenska, går på förskola, har vänner och stor familj. 

– Om man bortser från att, ja, han är min bror och att jag vill att det ska förbli så, så tycker jag att det är otroligt dumt att det har tagit tre år för dem att ta beslutet. Nu känner jag att, har det tagit tre år så är det försent. 

Utvisningsbeslutet har överklagats men till SVT säger Migrationsverket att det i nuläget inte kan kommentera ärendet. 

Milla berättar att stämningen hemma går från hoppfull till irritation om vartannat.

– Det är svårt för att man vill inte prata allt för mycket inför honom. Hur ska man kunna förklara det här för ett så litet barn? 

Sedan beslutet fattats så har Emirs familj tillsammans med syskonens familjer startat en namninsamling för att de ska få stanna i Sverige. Som just nu har över 3000 namnunderskrifter. 

Se också videon på ett annat syskonpar med kärlek till varandra

Läs också om att migrationsverket tror att färre söker asyl i Sverige 2017

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.