Unga män lockas av högerextrema Golden Ones läror på Youtube

Det handlar om muskler och sexuell disciplin – inför ett kommande inbördeskrig. Youtubern Golden One radikaliserar unga på nätet.


Han kallar sig för "The Golden One" och startade sin kanal på Youtube 2013. Idag har han över 60 000 prenumeranter från hela världen och har hunnit med att göra 500 filmer som visats över 8 miljoner gånger.

Men han anses också som högerextrem och både radikaliserar och rustar sina följare – en ny generation unga män – inför ett kommande inbördeskrig, något Dagens Nyheter har skrivit om.

Golden Ones läror handlar bland annat om att hålla en god fysik. Bildkälla: Youtube

Golden One ser sig som del i den så kallade identitära rörelsen, en högerextrem gruppering som fokuserar på människor från västs gemensamma arv. Rörelsen menar att olika folkslag ska leva åtskilda – och inte beblandas.

– Rasrealism, just det här att främlingarna inte är som oss, det kom väldigt tidigt. Men judefrågan till exempel, sånt kom på plats senare, sa Golden One när han medverkade i Radio Nordfront, kampanjorgan för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, i oktober 2016, enligt DN.

The Golden One. Bildkälla: Youtube

Bakom smeknamnet döljer sig Marcus Follin, en 28-årig svensk kille som växt upp i Vallentuna och som jobbar som personlig tränare.

Men på sin Youtubekanal lägger han upp klipp, inte sällan med en humoristisk ton, där han på engelska pratar om maskulinitet och hur viktigt det är med muskler och sexuell disciplin. Till exempel uppmanar han sina följare att sluta titta på porr.

Han har berättat att han kommer att rösta på Sverigedemokraterna i nästa val, men även att han är positivt inställd till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

– Är det fel att döda en annan människa? frågar sig Golden One retoriskt i en av sina videor och fortsätter:

– Nej, självklart inte. Om du tror det så har du blivit hjärntvättad och berövad ditt naturliga testosteron. Inse att din roll, din evolutionära och biologiska roll som man, är att skydda din familj till vilket pris som helst, säger han.

Golden One i hans senaste video. Bildkälla: Youtube

En av dem unga män som följde Golden One var Anton Lundin Pettersson, killen som mördade tre personer under en svärdattack på Kronans skola i Trollhättan i oktober 2015.

En av dem som följer Golden One just nu är Sixten, som egentligen heter något annat. För honom har till exempel SD aldrig varit ett kontroversiellt parti. Han var ju bara 15 år gammal när de kom in i riksdagen.

– Att invandringen och mångkulturen har förstört landet lärde jag mig redan när jag var liten. Jag kan redan allt som Sverigedemokraterna tycker, jag har hört det miljontals gånger, säger Sixten till DN.

Enligt Heléne Lööw, historiker vid Uppsala universitet och specialiserad på högerextremism, är Golden Ones kroppsbyggande en slags manifestation av samhället. En föreställning om elitmänniskan.

– Förr hade de pamfletter i stället för Youtube-kanaler. Men det är samma tankar och estetik som alltid har funnits i de fascistiska rörelserna, säger Heléne Lööw till DN.

I Golden Ones senaste video tackar han för uppmärksamheten från Dagens Nyheters artikel och förklara även varför han inte ställde upp på en intervju.

– Jag har många killar som uppenbarligen vill ha min uppmärksamhet. Min tid är ganska dyrbar, så jag kan inte bara ge bort den till höger och vänster till alla som vill ha den, säger han i klippet.

Nordiska Motståndsrörelsen har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden. Men vad tycker organisationen egentligen? Se klippet om deras åsikter:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om The Golden One?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.