Den här influensasäsongen ser ut att påverka yngre personer.
1 av 3
Den här influensasäsongen ser ut att påverka yngre personer. - Foto: TT
Vaccinet rekommenderas till riskgrupper i alla åldrar.
2 av 3
Vaccinet rekommenderas till riskgrupper i alla åldrar. - Foto: NTB scanpix
Men alla kan åka på samtliga influensavarianter.
3 av 3
Men alla kan åka på samtliga influensavarianter. - Foto: TT

Är du under 65? Då ska du se upp extra mycket för årets influensa

Allt fler yngre riskerar att bli smittade när influensan kommer smygandes. Här är varför:


Vi går mot influensatider och det här året ser det ut att slå hårdare mot unga och folk i medelåldern. Vilket Sveriges Radio var först med att rapportera om.

Men vad innebär det egentligen? Jo, för att snabbt förklara ett krångligt fenomen så finns det två typer av influensa som orsakar utbrott: A och B. Den som går under benämningen A innefattar svininfluensan och den vanligare A(H3N2) som brukar orsaka svåra influensaepidemier.

Den senare kombinationen har varit vanligare de senare säsongerna och har slagit hårdare mot de äldre och 2015-2016 dominerades säsongen kraftigt av svininfluensa. 

TT

Men nu till vändningen: den här säsongen ser ut att vara en B-influensa och den kan slå hårdare mot yngre.

– För den som blir smittad känns det ingen skillnad. Skillnaderna ligger i hur viruset ser ut. A-virus förändras oftare än B-virus och det är en anledning till att det blir större epidemier, säger AnnaSara Dahlborg Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till Nyheter24.

Statistiskt sett blir äldre oftast svårare sjuka eftersom man som yngre klarar av en infektion bättre. H3N2-viruset slår hårdast mot äldre eftersom de inte var med om den när de växte upp. 

Även om det inte är garanterat att det blir ett B-virus så är det trenden som Folkhälsomyndigheten sett från södra halvklotet som går mot slutet av sin säsong.

– Vi har troligen som samhälle byggt upp en immunitet mot A(H3N2) eftersom det har cirkulerat de två senaste säsongerna. Det är troligt att vi får fall av samtliga sorters influensa A och B, förklarar AnnaSara.

Sen är det viktigt att påpeka att precis alla kan bli smittade av alla sorters influensa.

Det rekommenderas att skaffa sig influensavaccin i alla åldrar om man tillhör en riskgrupp, exempelvis diabetes, samt även om man är gravid. Här kan du läsa om alla som tillhör en riskgrupp.

Slutligen – finns det en mirakelkur för att undvika att bli sjuk i influensa? Nja, egentligen finns det bara råd för vad du ska göra för att undvika att bli sängliggandes:

  • Tvätta händerna
  • Håll avstånd från personer som är sjuka
  • Vaccinera sig – om man tillhör riskgrupp.
  • Hosta och nys i armvecket
  • Stanna hemma om du blir sjuk

TV: Så slipper du få magsjuka på bästa sättet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för influensa?
Tack för din röst!