Felicia har Endrometrios
1 av 4
När Felicia var 11 år började hon få ont men det var först när hon var 18 år som hon fick en diagnos. - Foto: Privat
Felicia har Endrometrios
2 av 4
Men förra veckan fick Felicia reda på att det hade blivit mycket värre. - Foto: Privat
Felicia har Endrometrios
3 av 4
Nu har hon påbörjat en behandling som sätter hennes kropp i ett kemiskt klimakterium. - Foto: Privat
Felicia har Endrometrios
4 av 4
Var fjärde vecka kommer hon ta sprutor i magen, vilket är samma medicin som också används för prostatacancer. - Foto: Privat

Felicia är bara 19 år gammal – men redan i klimakteriet

Redan när Felicia var elva år gammal började hon få ont. Men det var först när hon var 18 år som hon fick sin diagnos.


Redan när Felicia Segelstam var 11 år gammal började hon söka vård på ungdomsmottagningen, vårdcentralen och akuten för smärtor. Hon fick flera gånger höra att det var psykiskt och vid något tillfälle fick hon en remiss skickat till psykiatrin. Men för ett år sedan fick Felicia, som idag är 19 år, äntligen en diagnos. Hon hade svår endometrios och adenomyos. 

Endometrios är en gynekologisk sjukdom som innebär att det finns livmodersslemhinna på andra ställen i kroppen än inuti livmodern, oftast i äggledare eller bukvägg. Adenomyos är en typ av endometrios som växer in i livmoderväggen.

De senaste månaderna har det blivit värre och under de senaste åren har Felicia varit hemma mycket på grund av smärtorna från endometriosen. Men förra veckan fick hon reda på att det hade blivit mycket värre –och nu har hon påbörjat en behandling som sätter hennes kropp i ett kemiskt klimakterium. 

– Det känns väldigt frustrerande, jag har smärtor varje dag. Det här påverkar mitt liv så mycket, jag kan inte gå till skolan, jag har svårt att hitta på saker med mina vänner eftersom jag är rädd för att få en smärtattack. När jag tar smärtstillande måste jag ändå ligga hemma eftersom den är så stark, berättar Felicia för Nyheter24


– Jag blev ledsen eftersom jag har gått på en behandling med p-piller men det visade sig att det hade spridits, vilket det inte ska göra. Jag vill ha barn i framtiden så vill jag inte operera bort livmodern och det är det sista steget.  

Felicia, som går sista året på gymnasiet, har påverkats otroligt mycket av sjukdomen. Hon känner att hon inte kan prestera i skolan. Ibland kan hon inte gå dit alls, och vissa dagar går hon hem på grund av smärtan. 

– De senaste åren har smärtan varit så illa att jag svimmat och spytt och ibland har jag blivit hämtad med ambulans. Men mina lärare är bra och förstår mina problem men känns som vissa människor tror att det "bara är mensvärk". 

Den nya behandlingen, som sätter Felicia i ett kemiskt klimakterium, kommer att pågå i sex månader. Var fjärde vecka kommer hon ta sprutor i magen, vilket är samma medicin som också används för prostatacancer. Könshormonerna stängs av och Felicia kommer inte att ha någon ägglossningen eller mens.


– Målet är att det ska bli bättre om några månader och sedan ska det förhoppningsvis vara bättre efteråt också. Men läkarna sa att det kunde bli värre den första månaden men sedan ska det svälta ut endometriosen, eftersom det inte går att bli av med. Så målet är att det inte ska blöda och sprida sig mer.  

Det var när Felicia fick nog och bytte läkare som hon fick den hjälpen hon behövde. Bara efter någon vecka med den nya läkaren blev hon opererad och fick smärtlindring utskrivet. 

– Innan kunde jag tvivla på mig själv eftersom så många sa att det bara var mensvärk och jag tänkte att det kanske inte var något fel. Jag känner mig frustrerad över att det tog sju år för mig att få hjälp, det var hela min tonårstid, berättar Felicia. 


Förra veckan berättade Felicia om sin situation i en stor Facebook-grupp, där hon möttes av väldigt många reaktioner. Många kommenterade under inlägget och Felicia fick även meddelanden från tjejer som också har endometrios. 

– Jag blev chockad av alla reaktioner, jag skrev inlägget för att jag less på att folk tror att det bara är lite mensvärk. Flera läkare sa att det jag var för ung för att ha endometrios, men det är en myt. Om man misstänker att man har endometrios ska man söka hjälp och inte ge sig. Hade jag fått hjälp tidigare kanske jag inte haft kronisk värk nu, därför tycker jag de är viktigt att söka vård om man har symptom på endometrios, säger Felicia och fortsätter: 

– Om mensvärken inte går över av receptfria läkemedel så är det inte normalt. Alla har olika symptom på endometrios men misstänker man att man har det ska man söka vård och hjälp i tid så man slipper få kronisk värk som jag har fått. Man ska kämpa tills man får den hjälpen man behöver.

TV: 7 symptom på endometrios – som du måste söka vård för


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du endometrios?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.