Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 symptom på endometrios – som du måste söka vård för

Nyheter | 13/08/2017 14:04

​Var tionde kvinna lider av endometrios – och många lider i tystnad och ovisshet. Vi listar 7 symptom på sjukdomen som du bör ta på allvar!

Om du har endometrios som ger symptom – brukar de första symptomen komma redan i tonåren vid första mens. Sjukdomen tenderar sedan att försvinna helt efter klimakteriet, men ibland kan smärtorna finnas kvar även efteråt. 

Endometrios är en kronisk, gynekologisk sjukdom som innebär att det finns livmodersslemhinna på andra ställen i kroppen, än inuti livmodern – oftast i äggledare eller bukvägg. Detta orsakar ofta inflammation, vilket kan leda till att nerverna blir mer känsliga och reagerar med smärtimpulser som gör att du får ont. 

De här 7 symptomen på kvinnosjukdomen ska du inte nonchalera och vifta bort:

1. Mensvärken från helvetet

Kanske ett av de mest utmärkande symptomen för endometrios – menstruationssmärtor. Vid sjukdomen har du väldigt svåra kramper under mens, det kan även göra ont vid ägglossning. Har du så pass grov mensvärk att den begränsar dig i din vardag och du blir sängliggandes hemma i flera dagar varje månad, är det dags att söka hjälp. 

BIldkälla: Shutterstock

2. Stockholms blodbad

När du har mens har du inte bara ont, mensen är även lång och riklig. Mellanblödningar kan också förekomma, samt blod i urin eller avföring i samband med mens. Så, varar din vecka längre än en vecka eller blöder du mycket när det väl beger sig eller ej – kan det vara ett tecken på att du lider av sjukdomen.

3. Ofrivillig barnlöshet

Det är svårare att bli gravid på naturlig väg, om du har endometrios. Det kan bland annat bero på att det är svårare för äggen att bli befruktade, eller svårare för ett befruktat ägg att fastna – eftersom inflammationen gör att livmoderslemhinnan inte fungerar som den ska. Endometrios ökar även risken för missfall.

IVF, provsrörsbefruktning, är den mest framgångsrika metoden för att bli gravid för kvinnor med sjukdomen. 

Bildkälla: Shutterstock

4. Regelbundna samlagssmärtor

Sex är menat att vara något njutningsfullt, men för en del kan penetrationssex vara synonymt med lidande. Vid endometrios kan vaginalt samlag leda till smärtor långt inne i slidan och även upp i magen. Gör det ont varje gång du ligger och smärtorna inte går över av sig själv bör du kontakta en gynekolog.

5. IBS eller urinvägsinfektion

Det är vanligt förekommande att de som lider av endometrios blir feldiagnostiserade med IBS eller urinvägsinfektion, då symptomen är detsamma – exempelvis diarré, förstoppning, svidande känsla eller ont när du kissar och bajsar. 

6. Kroniska buk- och bäckensmärtor 

Sjukdomen går i skov och har en tendens att återkomma och ge upphov till varierande smärttillstånd – diffusa smärtor i bäckenet och nedre delen av buken är ett vanligt förekommande symptom vid endometrios. Smärtan kan även stråla ut i andra delar av kroppen som benen, ljumskarna och korsryggen.

Bildkälla: Shutterstock

7. Energilöshet och sjukdomskänsla

Har du endometrios kan du drabbas av influensaliknande symptom som trötthet, feber och illamående, ibland kan du till och med behöva spy.

Informationen är hämtad från 1177 Vårdguiden

Misstänker du att du lider av endometrios? Ta dina smärtor på allvar och kontakta en gynekolog – det finns hjälp att få! 

Vill du veta mer om kvinnosjukdomen endometrios – läs om det här

Samlagssmärtor kan även vara ett tecken på något annat – läs Sofias berättelse om vaginism.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Stämmer något utav symptomen in på dig?