17-åriga Fanny hade nyss flyttat och därför bytt ungdomsmottagning när hon frågade om en ny p-spruta.
1 av 4
17-åriga Fanny hade nyss flyttat och därför bytt ungdomsmottagning när hon frågade om en ny p-spruta. - Foto: Privat/TT
De nekade henne först för att de tyckte att hon hade för högt bmi.
2 av 4
De nekade henne först för att de tyckte att hon hade för högt bmi. - Foto: TT
Detta trots att Fanny hade fått p-spruta tidigare, och det inte är ett preventivmedel som inte fungerar med övervikt.
3 av 4
Detta trots att Fanny hade fått p-spruta tidigare, och det inte är ett preventivmedel som inte fungerar med övervikt. - Foto: TT
Fanny är 17 år.
4 av 4
Fanny är 17 år. - Foto: Privat

Fanny vägrades preventivmedel – för att hon "vägde för mycket"

När Fanny bytte ungdomsmottagning sade läkaren att hon inte får gå upp i vikt om hon ska fortsätta på preventivmedel.


I flera år har 17-åriga Fanny haft starka mag- och menssmärtor, något hon har behandlat med olika preventivmedel

Men när Fanny flyttade och därför bytte ungdomsmottagning fick hon höra att hon hade för högt bmi för att preventivmedel skulle fungera för henne. 

– De tyckte att det var konstigt att jag som är så ung hade fått p-spruta, eftersom det är något man brukar ge äldre. Men det hjälper ju mot mitt magont, säger Fanny till Nyheter24.

I tre veckor fick Fanny gå utan preventivmedel, i väntan på att ungdomsmottagningens läkare skulle kunna ge henne en ny p-spruta. Under tiden ökade magsmärtorna. 

Men väl hos läkaren var det inte helt klart att det var åldern som stod i vägen för henne när det kom till p-sprutor – utan hennes vikt.

– De sa att jag fick fortsätta med dem, men att jag var tvungen att göra en undersökning. De mätte och vägde mig, och sa att jag ligger över mitt bmi.

Bmi, det vill säga kroppsmasseindex, avgör relationen mellan längd och vikt. Något som tidigare används flitigt för att avgöra om någon har en under-, normal- eller övervikt. Idag är måttet kritiserat, då det inte ger en rättvis bild om huruvida personens hälsoprofil är hälsosam eller ohälsosam, skriver Dagens Medicin.

Vad Fanny minns låg hennes bmi mellan 28-30. Hon är 157 och själv skulle hon inte kalla sig överviktig.

Bild: Privat

Enligt Fanny ska läkaren ha sagt att hon inte fick överstiga sitt nuvarande bmi, och skulle fokusera på att antingen hålla sig kvar eller gå ner i vikt. En ny kontroll kommer göras när det är dags för nästa spruta i december.

– Jag bara kollade på henne och visste inte vad jag skulle säga. Jag har sett flera stora tjejer som är överviktiga som tar preventivmedel. Själv tycker jag inte att jag är överviktig och jag är ute och rör på mig, så jag ser inte problemet. 

Efter besöket började Fanny tänka på vad hon åt och vad hon inte skulle äta. Hon beskriver hur hon kunde lägga tre grönsaker på sin macka bara för att det kändes bättre, och åt mer grönsaker. Ett tag tänkte hon att hon inte skulle kunna gå ut och äta med sina vänner.

– Man känner sig övergiven på något sätt. Ungdomsmottagningen ska ändå finnas där för dig. De hade kunnat förklara det på ett bättre sätt än att säga ”oj, ditt bmi är väldigt högt”, säger Fanny.

"Ingen ska nekas preventivmedel"

Även om Fanny aldrig hade fått sitt bmi mätt på ungdomsmottagningen förut ska bmi alltid kollas upp, enligt Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska vid UMO.se.

– Har man ett bmi högre än 30 ska man inte använda preventivmedel som innehåller östrogen på grund av ökad risk för blodpropp. Dessa preventivmedel är p-piller, p-ring och p-plåster, säger Therese till Nyheter24.

Barnmorskor får alltså inte lov att skriva ut p-piller, p-ring eller p-plåster till personer som har ett bmi högre än 30. Men detta gäller alltså inte för p-spruta.

– Det finns många andra preventivmedel som passar bättre då och som alltid erbjuds som alternativ. Ingen nekas preventivmedel, säger Therese.

"Utgår från Läkemedelsverkets rekommendationer"

I den region som Fannys ungdomsmottagning ligger är det rutin att gå mäta blodtryck, vikt och bmi på alla patienter innan de får preventivmedel, skriver de i ett mejl till Nyheter24. Mottagningens rutiner utgår ifrån Läkemedelsverkets rekommendationer. Där står det bland annat att barnmorskan ska hänvisa eller rådfråga gynekolog om patienten bland annat har ett bmi högre än 30 och/eller eller blodtryck högre än 140/90 i vilotillstånd. 

– Det här med vikten har betydelse när man sätter in preventivmedel finns det ju medicinska skäl för. Det är ju viktigt att ingen ska fara illa av preventivmedel som ger medicinska konsekvenser, men hur man uttrycker sig och pratar om detta är viktigt. Om hon känner sig illa bemött är det bara att beklaga, ingen ska behöva känna så, säger Karin Halje, tillförordnad verksamhetschef vid den berörda ungdomsmottagningen, till Nyheter24.

TV: Tar du p-piller och dricker energidryck? Då måste du veta detta

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit nekad preventivmedel?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.