Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

4 hälsotrender som är värdelösa

- 27/11/2017, 16:34
Varje år föds nya hälsotrender.
1 av 3

Varje år föds nya hälsotrender.

Pixabay

Men det finns också många myter.
2 av 3

Men det finns också många myter.

Pixabay

Vissa saker stämmer.
3 av 3

Vissa saker stämmer.

Pixabay

Kokosolja, detoxer och två liter vatten om dagen. Det handlar om halvsanningar, och ibland rena lögner.

Juice detoxer

Juice är smaskigt, men inte nödvändigtvis så nyttigt.
Bildkälla: Pixabay

Om din juice innehåller frukt, så gör din detox troligtvis mer skada än nytta. Enligt en studie som gjorts av Harvard School of Public Health, beror detta på att intag av frukt i juiceform också innebär ett högre sockerintag. 

När vi äter frukt i sin vanliga form stoppar fruktens fibrer din kropp från att ta upp alla sockerarter. Det gör att kroppen i snitt bara tar upp 75% av fruktens socker. 

Utan fibrerna så åker sockret raka vägen till njurarna, som får sig en liten chock. Så om du är sugen på frukt så är det lika bra att bara äta en, i alla fall ur ett hälsoperspektiv. 

Öka ditt intag av frukt och grönt för att gå ner i vikt

Grönt och frukt är bra för kroppen, i rätt mängder.
Bildkälla: Pixabay

Detta är inte helt osant, men problemet ligger i den mänskliga faktorn. Analyser som gjorts av forskare på Alabamas Universitet, visar att människor som försöker äta mer frukt och grönt, ofta omedvetet gör det utöver den mängden annan mat de vanligtvis äter - istället för att byta ut exempelvis kolhydrater mot kalorisnåla grönsaksalternativ. 

De visar också att de som faktiskt byter ut kolhydrater mot grönsaker under en måltid, ofta tar igen kolhydraterna vid en annan måltid. Därför handlar det om att hålla koll på sina måltider, om man hopppas på ett specifikt resultat. 

Kokosolja är en mirakelprodukt

Kokosolja kan vara gott - men det är inte en mirakelkur.
Bildkälla: Pixabay

Under de senaste åren har kokosoljans magiska förmågor delats i tusentals forum, bloggar och hälsotidningar. Oljan har påståtts lösa allt från viktnedgång till vitare tänder. Men är det verkligen ett mirakelmedel? 

Sanningen är att kokosolja till stor del består av mättat fett, vilket innebär att det höjer ditt kolesterolvärde. Studier som utförts av Amerikanska hjärtfonden visar också att det i stora mängder kan vara ganska skadligt för hälsan. Vidare finns inga bevis på att oljan faktiskt gör tänderna vitare.  

Du bör dricka ca 2 liter vatten om dagen för att få glowig, återfuktad hud

Vatten är inte alltid nyckeln till återfuktad hud.
Bildkälla: Pixabay

Även om insidan av din kropp direkt påverkas av hur mycket vätska du får i dig, så påverkas din hud av mängden vatten du dricker, mycket mindre än man tror. 

Teoretiskt sätt påverkas huden, precis som alla andra organ av hur mycket vatten du dricker, då kroppen till 60% består av vatten. 

Men du kommer troligtvis inte kunna märka av skillnaden med blotta ögat. I en artikel med dermatologispecialisten Katie Rodan, förklarar hon att det skulle krävas att du var extremt uttorkad under en längre period för att det skulle påverka din hud. Huden påverkas dock av saker som miljö, hudprodukter, gener och hur ofta du tvättar det.  

Läs även: 5 saker om sex du säkert inte visste kunde förbättra din hälsa

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Lärde du dig något nytt?