Varje år föds nya hälsotrender.
1 av 3
Varje år föds nya hälsotrender. - Foto: Pixabay
Men det finns också många myter.
2 av 3
Men det finns också många myter. - Foto: Pixabay
Vissa saker stämmer.
3 av 3
Vissa saker stämmer. - Foto: Pixabay

4 hälsotrender som är värdelösa

Kokosolja, detoxer och två liter vatten om dagen. Det handlar om halvsanningar, och ibland rena lögner.


Juice detoxer

Bildkälla: Pixabay

Om din juice innehåller frukt, så gör din detox troligtvis mer skada än nytta. Enligt en studie som gjorts av Harvard School of Public Health, beror detta på att intag av frukt i juiceform också innebär ett högre sockerintag. 

När vi äter frukt i sin vanliga form stoppar fruktens fibrer din kropp från att ta upp alla sockerarter. Det gör att kroppen i snitt bara tar upp 75% av fruktens socker. 

Utan fibrerna så åker sockret raka vägen till njurarna, som får sig en liten chock. Så om du är sugen på frukt så är det lika bra att bara äta en, i alla fall ur ett hälsoperspektiv. 

Öka ditt intag av frukt och grönt för att gå ner i vikt

Bildkälla: Pixabay

Detta är inte helt osant, men problemet ligger i den mänskliga faktorn. Analyser som gjorts av forskare på Alabamas Universitet, visar att människor som försöker äta mer frukt och grönt, ofta omedvetet gör det utöver den mängden annan mat de vanligtvis äter - istället för att byta ut exempelvis kolhydrater mot kalorisnåla grönsaksalternativ. 

De visar också att de som faktiskt byter ut kolhydrater mot grönsaker under en måltid, ofta tar igen kolhydraterna vid en annan måltid. Därför handlar det om att hålla koll på sina måltider, om man hopppas på ett specifikt resultat. 

Kokosolja är en mirakelprodukt

Bildkälla: Pixabay

Under de senaste åren har kokosoljans magiska förmågor delats i tusentals forum, bloggar och hälsotidningar. Oljan har påståtts lösa allt från viktnedgång till vitare tänder. Men är det verkligen ett mirakelmedel? 

Sanningen är att kokosolja till stor del består av mättat fett, vilket innebär att det höjer ditt kolesterolvärde. Studier som utförts av Amerikanska hjärtfonden visar också att det i stora mängder kan vara ganska skadligt för hälsan. Vidare finns inga bevis på att oljan faktiskt gör tänderna vitare.  

Du bör dricka ca 2 liter vatten om dagen för att få glowig, återfuktad hud

Bildkälla: Pixabay

Även om insidan av din kropp direkt påverkas av hur mycket vätska du får i dig, så påverkas din hud av mängden vatten du dricker, mycket mindre än man tror. 

Teoretiskt sätt påverkas huden, precis som alla andra organ av hur mycket vatten du dricker, då kroppen till 60% består av vatten. 

Men du kommer troligtvis inte kunna märka av skillnaden med blotta ögat. I en artikel med dermatologispecialisten Katie Rodan, förklarar hon att det skulle krävas att du var extremt uttorkad under en längre period för att det skulle påverka din hud. Huden påverkas dock av saker som miljö, hudprodukter, gener och hur ofta du tvättar det.  

Läs även: 5 saker om sex du säkert inte visste kunde förbättra din hälsa

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lärde du dig något nytt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.