En kille i gulrandig tröja kollar på sin iphone.
1 av 2
Att killar ska ta på tjejers rumpor under december sprids som uppmaning i sociala medier. - Foto: TT/Faksimil Ask.Fm
Ett meddelande på Ask.fm från 2015 uppmanar killar att tafsa på tjejer.
2 av 2
Detta meddelandet spreds på Ask.fm 2015 och sprids nu på Snapchat. - Foto: Faksimil Ask.Fm

Polisen varnar för meddelandet som utsätter tjejer för fara

Polisen: Är du stor nog att ha en mobiltelefon är du stor nog att förstå att sunkiga meddelanden skickar man inte vidare.


Pojkar så unga som i mellanstadieålder uppmanas att under hela december ta på flickors rumpor. Även om de inte vill så är det "bara att köra på" och flickorna anses inte ha rätt att bli sura.

Helt enkelt kan man se "rövmånaden" som ett svenskt "the purge" där män har rätt att antasta kvinnor utan konsekvenser under december. Att kvinnorna själva skulle misstycka räknas inte in.

Bild: Faksimil Ask.fm

Meddelandet är egentligen flera år gammalt och kan spåras tillbaka till december 2015, där det främst har spridit sig via ask.fm. Även då väcktes starka reaktioner.

Bild: Faksimil Ask.fm
Bild: Faksimil Ask.fm

Nu sprids alltså meddelandet återigen, vilket har väckt starka reaktioner. Nu varnar Ungdomsgruppen vid Umeåpolisen för att följa uppmaningen.

"Att jag ens ska behöva skriva det här inlägget känns sorgligt... men tydligen behövs det" inleder polisen André Westerberg sitt inlägg på gruppens officiella Facebooksida..

Bild: Faksimil Facebook/Polisen Umeå Ungdomsgruppen

Han uppmanar även föräldrar att bland annat prata med barnen om deras mobilvanor.

"Till dig som blir utsatt för tafsande: Anmäl till polisen, eller prata med någon vuxen som du har förtroende för. En lärare, kuratorn, kompisens mamma... det viktiga är att du inte skäms eller tror att det är ditt fel. Det är det inte!" skriver polisen. 

Inlägget publiceras runt 21-tiden under onsdagen 29 november. Det har hittills fått över 650 delningar och närmare tusen reaktioner. Vissa har till och med taggat sina söner i kommentarsfältet.

Att sprida meddelandet kan göra en skyldig till anstiftan till brott, vilket Westerberg har sagt till SVT.

TV: Polisen varnar för meddelande som sprider sig bland unga på Snapchat

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått uppmaningen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.

MP: Höj reduktionsplikten och inför vägskatt

MP vill återinföra reduktionsplikten men inte låta den påverka priset vid pump. Istället vill partiet bekosta den med en slags vägskatt som främst ska tas ut på bilkörning i städer.

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Trots oenigheten i kongressen bedyrar USA:s försvarsminister Lloyd Austin att man inte kommer att överge Ukraina.