Man som skottar snö och en buss som kört i diket
Snökaos i södra Sverige

Snökaoset fortsätter: Här utfärdar SMHI 6 nya varningar

Snökaoset från söndagen fortsätter under veckan och SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar.


Under söndagen orsakade snöfallet i västra Sverige stora problem på Landvetters flygplats när flera avgångar blev försenade. Flygplatsen var helt stängd för flygtrafik under en timme på grund av det kraftiga snöfallet, skriver Expressen

Nu är det istället i södra Sverige som man kan vänta sig snöoväder. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall i Kronobergs län, två delar av Jönköpings län, Östergötlands län och två delar av Uppsala län. 

– Lokalt kan det i de nordligaste delarna av Sydsverige bli tio centimeter, säger Johan Groth, meteorolog på Storm till Expressen

Det blir också kallt framförallt på nätterna i de områden där SMHI utfärdat varningarna. Även om temperaturen når över nollan på dagarna så sjunker den igen på natten. 

Detta kan givetvis också orsaka halka som man bör vara uppmärksam på om man ska ge sig ut i trafiken. 

Så här skriver SMHI om varning klass 1 snöfall:

Ett snöfall där det väntas 5 millimeter eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Risk för halka på vägar. För att varningen ska höjas så krävs snöfall med mer än 20 millimeter inom 12 timmar, alternativt 12 millimeter inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 meter i sekunden).

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Snöar det hos dig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Oljepris upp efter rapporter om attack

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.