Måndag 10 Maj
Stockholm

Snökaoset fortsätter: Här utfärdar SMHI 6 nya varningar

Man som skottar snö och en buss som kört i diket
Snökaos i södra Sverige. Foto:

Snökaoset från söndagen fortsätter under veckan och SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under söndagen orsakade snöfallet i västra Sverige stora problem på Landvetters flygplats när flera avgångar blev försenade. Flygplatsen var helt stängd för flygtrafik under en timme på grund av det kraftiga snöfallet, skriver Expressen

Nu är det istället i södra Sverige som man kan vänta sig snöoväder. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall i Kronobergs län, två delar av Jönköpings län, Östergötlands län och två delar av Uppsala län. 

– Lokalt kan det i de nordligaste delarna av Sydsverige bli tio centimeter, säger Johan Groth, meteorolog på Storm till Expressen

Det blir också kallt framförallt på nätterna i de områden där SMHI utfärdat varningarna. Även om temperaturen når över nollan på dagarna så sjunker den igen på natten. 

Detta kan givetvis också orsaka halka som man bör vara uppmärksam på om man ska ge sig ut i trafiken. 

Så här skriver SMHI om varning klass 1 snöfall:

Ett snöfall där det väntas 5 millimeter eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Risk för halka på vägar. För att varningen ska höjas så krävs snöfall med mer än 20 millimeter inom 12 timmar, alternativt 12 millimeter inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 meter i sekunden).

Snöar det hos dig?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela