Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför hördes ett kusligt dånande över nästan hela Sverige idag

- 13/12/2017, 15:00 -

Under dagen har ett extremt högt ljud dånat över landet. Det hela är faktiskt en julhälsning, i form av en "julgransflygning", från Försvarsmakten.

Omkring 14.25 på onsdagen dånade ett högt ljud i hela centrala Stockholm. För den som inte kollade upp mot himlen så kan det säkert ha låtit riktigt obehagligt – ungefär som flera stridsplan.

Sanningen är att det faktiskt var stridsflygplan från den svenska försvarsmakten, men det var verkligen ingenting som skulle uppfattas som hotfullt. Det var nämligen tolv Jas 39 Gripen-plan formerade som en julgran som ville sprida julstämning. En julhälsning från Försvarsmakten helt enkelt. 

Sen så är det givetvis inte bara för nöjes skull. Det hela ses också som en övning.

Så här skriver de själva:

"Formationsflygning, i form av en julgran, är ett sätt för Försvarsmakten att visa närvaro och att öva flygning i större formation. Samtidigt fungerar det som en julhälsning till allmänheten. I år genomförs dessa flygningar på flera håll i landet."

Malmö Gripen julgransformation försvarsmakten
Så här såg det ut i Malmö under onsdagen. Bildkälla: TT

Under tisdagen flög Skaraborgs flygflottilj F7 sin formation över bland annat Åmål, Karlstad, Halmstad, Göteborg och Lidköping. På onsdagen flög de över bland annat Stockholm och Uppsala.

Norrbottens flygflottilj F21 har under onsdagen visat upp sin julgransformation över bland annat Arvidsjaur, Lycksele, Umeå, Skellefteå, Piteå, Boden och Luleå. Blekinge flygflottilj F17 har visat upp sig över bland annat Trelleborg, Malmö, Helsingborg, Kalmar och Kristianstad.

Om ni missade formationerna så finns det en chans att få se försvarets flygskola formera sig som en julgran under nästa vecka och flyga över Uppsala, Norrköping och Linköping (eventuellt också Västerås och Stockholm). Exakt dag är inte bestämd ännu, men troligtvis under måndagen eller tisdagen. 

Är du sugen på att någon gång göra lumpen? Då borde du läsa den här artikeln.

Såg du julgransformationen?