Fredag 7 Maj
Stockholm

Polisens upprop mot sexuella trakasserier – #nödvärn

Polisen har släppt sitt upprop under hashtaggen #nödvärn. Flera vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp inom kåren.
Polisen har släppt sitt upprop #nödvärn. Foto: TT

Nu väljer polisen att publicera sitt upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp under hashtaggen #nödvärn. Ett urval av vittnesmålen har publicerats.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Över 5000 kvinnliga poliser vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier under #nödvärn. Nu har de släppt en del utvalda vittnesmål och även släpps uppropet. 

"I den flodvåg av vittnesmål som #metoo-rörelsen har gett upphov till är det nu polisens tur. Det har höjts röster för att låta vittnesmålen stanna internt för att inte solka ner bilden av polisen. Men det är en kontraproduktiv inställning. Polisen ska söka sanningen och skadas av hemlighetsmakeri. Om inte Polismyndigheten vågar blotta sina egna misstag, hur ska andra då våga lita på polisen när tryggheten hotas?"

Så börjar uppropet och i den tar polisen upp, förutom sexuella trakasserier och övergrepp, den starka tystnadskulturen, maktmissbruk och ohälsosamma strukturer som finns inom polisen. 

"Flera vittnesmål handlar om varför de som har varit utsatta inte har sagt ifrån. 'Jag ville så gärna få tillhöra gemenskapen' är ett uttalande som är representativt. Det behöver inte vara konstigare än så. Inga hot och inga repressalier behövs när den viktiga tillhörigheten hotas.", står det bland annat i uppropet. 

Tidigare har det varit tal om att det kan vara olagligt för polisen att ha ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp eftersom att polisen har rapporteringsplikt. 

Läs mer om det här

Till det svarar nu polisen så här: 

"Vi har med detta eftersökt en analys av situationen, reflektioner över riskerna vi står inför i nuläget samt vilka möjligheterna kan vara i framtiden."

Men också att anmäla inte alltid är lätt: 

"Polisanställda vet att brott ska anmälas. Brottsbekämpning är en del av själva verksamhetsidén. Problemet är att så få trots detta har gjort anmälningar. En ledning som inte tar hänsyn till detta kan medverka till att brottsoffer istället för att få upprättelse mals sönder i den process som en brottsanmälan kan leda till."

Bildkälla: TT

Utvalda vittnesmål:

"En manlig kollega skickar sms till mig och det är tydligt att han vill inleda en sexuell konversation. För att komma undan lindrigare avböjer jag med motiveringen att det är nog inte så bra för min polisiära karriär. Han svarar att det nog 'snarare skulle kunna gynna mig'."

"Kollegan som ropade högt över avrapporteringsrummet 'Vad konstigt du går – är du nystraffknullad?'"

"En polis brukade skicka mess om att han tänkte på mig. Trots att han inte fick svar så fick jag det sista långt efter att jag slutat och handlade om vad han skulle göra mot min nakna kropp och hur."

"Radiobilskollegan som trött mumlade 'Det blir ett helvete att jobba med dig i natt, kommer inte kunna kliva ur bilen med mitt stånd.'"

"'Rita en stor kuk på post-it-lappen och lägg ned i bruna kuvertet till internposten! Jag känner ju beslutsfattande kommissarie, han kommer att skratta.' Detta fick jag som uppmaning från manlig instruktör första veckan av aspiranttjänstgöringen. Den andra manliga poliskollegan skrattar men säger ingenting. Han var ju polisassistent medan instruktören var inspektör. Inget ritades och jag lyckades kontra snabbt att om någon ska rita något så är det i vart fall inte jag."

"Patologens kommentar när jag och äldre manlig kollega skrider in för att avvisitera veckans tredje person som tagit sitt liv: 'He he he… Hur känns det att jobba ihop med ett så djävla snyggt befäl!?'… Patologen var iförd vitt nedblodat plastförkläde eftersom han sydde ihop en obducerad kropp då vi klev in i lokalen."

Vittnesmålen och uppropet har släpps på bloggen nödvärn – här kan du läsa hela uppropet

Se även: Utredningen av Martin Timell är klar – det här visar den

Läs också om att polisen har stött på hinder i Martin Timell-utredningen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du följt utvecklingen av #metoo?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela