Söndag 16 Maj
Stockholm

Stora tekniska problem med bank-id – kunder kan inte logga in

Drifstörningar, tekniskt fel, bank-id
Under måndagskvällen har Bank-Id drabbats av driftstörningar. Foto: TT

Under måndagskvällen har driftstörningar gjort det omöjligt för flera bank-id-användare att använda funktionen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under måndagskvällen har bank-id drabbats av driftstörningar sedan halv nio-tiden, enligt Expressen. Detta har lett till att många kunder har mötts av felmeddelanden när de försökt logga in på bank-applikationer och myndighetssidor. 

Det är fortfarande oklart vilka tjänster som berörs av problemet, och hur många användare som drabbats. Malin Wemnell, presskontakt vid bank-id, berättar att det inte går att säkerställa exakt när problemet kommer att vara åtgärdat, men försäkrar att tekniker i nuläget felsöker och försöker återställa funktionen.

Bildkälla: TT

Samtidigt vill hon lugna kunder som är oroliga för att obehöriga ska få tillgång till deras pengar eller personuppgifter. Under det senaste året har det rapporterats om flera fall där kunder blivit lurade på pengar av bedragare genom att bedragaren använt sig av kundens bank-id, vilket du kan läsa mer om här.

– Det finns ingenting som tyder på att problemen ska röra sig om sabotage eller en attack. Jag vill inte föregå felsökningen, men det verkar vara en driftstörning. Som användare är man tyvärr drabbad och kan inte använda tjänsten i den utsträckning som man brukar, säger Malin Wemnell till Expressen. 

De tjänster som berörs hittills är bland annat Swish, SEB, Swedbank och Skatteverket, men det är fortfarande oklart om fler tjänster påverkas, rapporeterar Expressen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du kunnat använda ditt bank-id idag?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela