Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Blodritualer och styckmord – det här är Satudarah MC

Satudarah är en MC-klubb som ägnar sig åt blodritualer.
1 av 1

MC-klubben Satudarah har etablerat sig över hela världen.

Montage (Bildkälla: TT/Faksimil "One Blood")

Nyheter | 21/12/2017 16:57

De senaste åren har Satudarah vuxit sig större, men vad är det egentligen för organsiation? Här är allt du behöver veta om den beryktade mc-klubben, som etablerar sig på flera orter i Sverige.

Medlemmarna stänger av sina mobiltelefoner och klubbens president slänger fram en fråga till en av medlemmarna: 

– Vad betyder det att "inte ha kontakt"?

Misshandel Satudarah MC
I dokumentärfilmen får tittarna se en tidigare medlem bli misshandlar och av med sitt medlemskap efter att ha brutit mot hederskodex.

Efter bara fem sekunder kommer första knytnävsslaget. Och sedan ett till. Till slut pucklar flera medlemmar av mc-gänget Satudarah på "svikaren" som brutit mot hederskodex. Blodig lämnar han ifrån sig medlemsjackan och får lämna rummet levande.

Så börjar dokumentären "Satudarah – one blood" som är skapad år 2015 av nederländska dokumentärskaparna Joost van der Valk och Mags Gavan som följt det omtalade mc-gänget som fick sin start i just Nederländerna.

Mc-klubbens ritualer är våldsamma och blodiga – och nu etablerar de sig på flera orter i Sverige.

Vilka är Satudarah?

Satudarah MC är en mc-klubb som fick sin start i nederländska staden Moordrecht 1990. De första medlemmarna var invandrade eller barn till invandrade från den tidigare nederländska kolonin Moluckerna (som nu är en del av Indonesien). 

Satudarah i Nederländerna under bråk med Hells Angels.
Satudarah-medlemmar i Nederländerna bevakas av polisen under bråk med Hells Angels. Bildkälla: TT

Namnet betyder "ett blod" vilket från starten var menad som en symbol för att alla oavsett etnicitet och kultur var likställda inom gruppen. Den första avdelningen utanför Nederländerna etablerades i belgiska Antwerpen år 2012. 

Det finns också en självständig broderklubb som kallas Saudarah som också finns på utvalda platser över hela världen. Deras slogan är "vi håller ingenting tillbaka" och det krävs inte att man kör motorcykel för att få vara medlem i brödraskapet, men att de förhåller sig till samma regler och förhållningssätt som Satudarah.

Saudarah broderklubb Satudarah
Saudarah är en broderklubb till mc-klubben Satudarah. BIldkälla: Facebook/Saudarah Worldwide

Finns de i Sverige?

Ja, den första svenska avdelningen öppnades 2013 i Kirseberg, Malmö. Då kom flera av medlemmarna från La familia, som betraktas som ett kriminellt gäng. I februari 2014 gjorde den skånska polisen ett nedslag i en lokal i Malmö där en fest hölls med många Satudarah-klädda festdeltagare. Ingen greps vid det tillslaget.

På Satudarahs officiella hemsida finns endast Malmö nämnd som den svenska avdelningen, men det finns en stängd grupp på Facebook som heter "Satudarah Stockholm". Broderklubben Saudarah nämns i svenska sammanhang i Malmö i en öppen grupp på Facebook. 

Saudarah Malmö
Saudarahs Malmö-avdelning finns som grupp på Facebook.

Där läggs ofta bilder upp på fallna bröder från hela världens avdelningar med kondoleanser från gruppens medlemmar. En vanlig kommentar från medlemmar är "respect".

Medlemmar från Satudarah i Marocko och Saudarah i Malmö.
Medlemmar från Satudarah i Marocko och Saudarah i Malmö. Bildkälla: Facebook

– Det finns personer som är skrivna i Västsverige som tillhör Satudarah. I dagsläget kan vi inte säga att de kommit till Västsverige, men vi följer utvecklingen, berättade Sven Lindgren, dåvarande mc-expert för polisen i väst, för GT tidigare i år.

I Norge finns Satudarah nämnda i Stavanger och i Danmark finns tre avdelningar: Norra, Södra och Köpenhamn. Utöver det finns de över hela världen, exempelvis i USA, Australien, Sydafrika, Marocko, Schweiz och Indonesien. 

Har de kopplingar till kriminalitet?

I Nederländerna betraktas gruppen som ytterst våldsamma och har i alla sina grupper varit förknippade med narkotikahandel, mord, utpressning och vapensmuggling, skriver den nederländske journalisten Mick van Wely på sin hemsida.

Tyska polisen gör razzia hos Satudarah i Tyskland.
Tyska polisen gör razzia hos en grupp i Tyskland. Bildkälla: TT

I Sverige dömdes deras president i Malmö år 2015 för inblandning i en stor knarkaffär – som innehöll 37,7 kilo kokain till ett värde av 40 miljoner kronor.  

Vad är det som utmärker de i jämförelse med andra mc-klubbar?

I dokumentären ligger en särskild vikt vid vissa ritualer som medlemmarna ägnar sig åt – och särskilt när det kommer till nya medlemmar. En scen visar hur nykomlingarna exempelvis får dricka blod från en stor bägare i klubbens svarta och gula färger. 

Enligt den polisen Michael Kjeldgarrd, som jobbar med riksfrågor för den danska polisen, tros samma ritualer praktiseras över hela världen. Mycket troligt då klubbarna har en löpande kontakt med moderavdelningen i Nederländerna, skriver Metroxpress

Har de några fiender?

Det är uttalat känt att Satudarah MC hatar Hells Angels. "Om ni dödar en Satudarah-medlem, kommer vi ha ihjäl tio Hells Angels-medlemmar plus en president”, skrev den svenska gruppen på Facebook enligt Kvällsposten. Klubben har haft ett vänligt samarbete med Bandidos, trots att det funnits motsättningar i bland annat Danmark där det 2016 skedde flera fall av misshandel och bråk klubbarna emellan. De jobbar "nu på fred", skriver Kvällsposten.

Satudarah-medlemmar ska söka upp Bandidos i dokumentären
Några Satudarah-medlemmar ska i dokumentären "One blood" snacka allvar med medlemmar i Bandidos.

I Nederländerna finns det lagförslag på att mc-klubbens verksamhet ska bli olaglig. Och i stora drag skulle väl det kunna ses som en fiende i sig.

Vad hände egentligen i Danmark år 2016?

Den 5 september 2016 hittades en fullvärdig medlem av Satudarah styckad i ett skogsområde i danska Ballerup i utkanten av Köpenhamn. Natten efter anmälde sig en 34-årig man skyldig till mordet. 2017 åtalades han för mord, brott mot griftefriden, olaga hot och olaga tvång.

Den döde mannen hade 46 skador – enbart på huvudet. Men mordet kanske var mer komplicerat än vad det låter. Den åtalade mannen har hävdat att det skedde i nödvärn, att han var tvungen att skydda sig själv efter ett knivslagsmål. Åklagaren hävdade dock tvärtom, att det var ett rått mord.  

Sanningen visade sig vara att 34-åringen tagit hjälp av en 21-årig kompis till den döde att stycka kroppen – och sedan släpa likdelarna i blåa Ikea-kassar och två svarta resväskor. 

En av väskorna som mördade Satudarah-medlemmen hittades i.
En av de två väskorna som den styckade medlemmen hittades i. Bild: Polisen

Enligt Ekstrabladet tvingades 21-åringen till att stycka sin vän efter att ha hållits gisslan under dödshot.

Motivet är fortfarande inte känt. Många har teorier om interna strider och bråk. 34-åringen dömdes i december 2017 till 16 år i fängelse – fälld på samtliga åtalspunkter.

Du kan se dokumentären "One Blood" med svensk text här via UR Play.

Nyheter24 har varit i kontakt med den svenska polisen som avböjt från att kommentera om sitt arbete rörande organiserad brottslighet. 

TV: Kartellen-Leo om kriminaliteten i orten