Söndag 9 Maj
Stockholm

Varför friades männen för gruppvåldtäkten i Fittja?

Fem män misstänkta för gruppvåldtäkt i Fittja friades
De fem männen som åtalades för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt friades i Södertörns tingsrätt 19 december. Foto: Montage Polisen/Shutterstock

Den friade domen mot de fem män som anklagats för gruppvåldtäkten i Fittja har väckt starka reaktioner. Nyheter24 reder ut hur det kommer sig att männen friades.

Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Upp till 20 män kan ha varit inblandade i den brutala gruppvåldtäkten mot en kvinna i Fittja i augusti 2016. Bara fem av männen åtalades, varav tre för grov våldtäkt och resterande för medhjälp till grov våldtäkt.

tisdagen 19 december kom domen från Södertörns tingsrätt. Beskedet om att alla männen friades på samtliga punkter har upprört hela Sverige och dragit igång flera manifestationer. 

Så hur kom det sig att männen friades? 

Först och främst anser domaren att det inte finns tillräckligt med bevis för att stödja kvinnans berättelse. Tingsrätten menar att det inte råder några tvivel om att hon har utsatts för en våldtäkt – men måste alltså ha mer bevis.

Gärningsmännen har dessutom nekat till våldtäkt, men erkänt att de har haft sex med kvinnan på flera olika adresser. Enligt dem erbjöd hon sex som betalning mot narkotika.

Anses inte vara tillförlitlig

Eftersom kvinnan har en missbrukarbakgrund och hade flera olika narkotikaklassade substanser i blodet när hon fördes till sjukhus, har rätten inte kunnat utesluta att det har hennes perceptionsförmåga påverkats.

Med perceptionsförmåga syftar rätten på i hur kvinnan uppfattade händelsen och har förmåga att både minnas och känna igen personer och platser. Med hänsyn till detta menar tingsrätten att de inte kan vara helt säkra på de uppgifter som hon har lämnat.

De tvivlar alltså inte på att hon har blivit utsatt för en våldtäkt, men måste ha i åtanke att kvinnan kanske inte minns exempelvis hela händelseförloppet i rätt tidsordning.

Om det finns tydliga bevis för brott brukar inte bakgrund eller eventuellt missbruk spela någon roll. Men eftersom kvinnan hade många bensodiazepiner i blodet är det möjligt att hon har drabbats av minnessvårigheter och förvirring. 

Fyller ut luckor

Kvinnan har även ändrat sin berättelse flera gånger, och eftersom hon var narkotikapåverkad och/eller avslagen av våld tycker tingsrätten att det är märkligt att hon kan minnas så många detaljer från övergreppet.

De kan inte utesluta att kvinnan omedvetet har skapat en efterkonstruktion av händelseförloppet. Det går heller inte att utesluta att hon påverkats av de åtalade.

Men det finns även en hel del andra brister bland bevisningen.

Undersökningarna för få

Samma kväll som kvinnan våldtogs befann hon sig på Sergels torg. Där berättade hon för en polis om vad som hade hänt, och blev körd till Södersjukhuset i Stockholm. Dagen efter skrevs hon ut ifrån sjukhuset, vilket gjorde att ytterligare undersökningar inte gjordes på kvinnan.

Förhören dokumenterades inte

Kvinnan förhördes av polis vid två tillfällen i anslutning till övergreppet. Sedan dröjde det ända fram till 8 juni 2017 för förhören av kvinnan att påbörjas igen. Bara ett av förhören bandades, och flera samtal med kvinnan har inte dokumenterats som förhör. Snarare har polisen skrivit så kallade promemorior, alltså sammanfattande minnesanteckningar från samtalen.

Filmen som skulle skildra händelsen har inte hittats

Ett stort antal mobiltelefoner har tagits om hand av polisen och undersökts. Ändå har polisen inte lyckats hitta den film eller filmer som ska finnas av våldtäkten. En av de misstänkta har försökt få fram filmen eftersom denna skulle bevisa hans oskuld, men utan att lyckas.

Sperma har påträffats

Sperma har påträffats på kvinnans kläder, händer och i mun och underliv. Men både vaginal- och analprov var negativa, alltså inga spår av sperma. Det innebär att det inte har hittats sperma i själva slidan, utan på vulvan och i trosorna.

Skadorna

Kvinnan hade inga skador eller missfärgningar varken i munhålan eller underlivet. Det behöver inte vara en indikation på att hon inte utsatts för övergrepp.

En röntgenbild av kvinnans skalle som togs på Södersjukhuset visade att hon inte hade någon blödning eller fraktur. Enligt läkare fanns det dock tecken på yttre våld då kvinnan var svullen och öm. Hon ska även ha haft en stor skada i hårbotten.

Kritiken mot utredningen

Södertörns tingsrätt har bedömt förundersökningen under all kritik. Bland annat för att polisen i initialt skede sökte på fel adress, då kvinnan samma dag pekade ut den aktuella brottsplatsen. Ett missförstånd som inte reddes ut förrän efter tio månader, vilket gjorde att viktiga spår och fynd på den rätta adressen kan ha gått förlorade.

En av de åtalade ska även under polisförhör ha fått veta  att hans sperma hade påträffats på brottsplatsen, och att målsägande, alltså kvinnan, ska ha pekat ut honom som skyldig. Uppgifterna ska dock inte ha stämt, vilket är ytterligare ett skäl till att Södertörns tingsrätt har svårt att få förtroende för utredningen.

Det låga förtroendet för polisutredningen och bristen på bevis ligger alltså till grund för att de åtalade männen friades.

Läs mer om gruppvåldtäkten i Fittja:

Kritiken växer mot utredningen av gruppvåldtäkten i Fittja

Här är allt du måste veta om gruppvåldtäkten i Fittja

Tre män misstänkta för gruppvåldtäkt i Fittja – släpps på fri fot

20 män misstänks för gruppvåldtäkt – bara fem åtalas 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela