Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varför det är pinsamt att prata sex med sina föräldrar – enligt vetenskapen

- 26/12/2017, 10:28 -

Har du någonsin undrat varför det är så extremt jobbigt att prata om sex med dina föräldrar? Här är den vetenskapliga förklaringen.

Det är torsdag kväll och du har bänkat dig framför en feel-good film med din förälder. Under den romantiska komedien småpratar ni om familjevänner och försöker komma på vilken annan film huvudkaraktären varit med i. 

Men så helt plötsligt ändras stämningen. Karaktärerna börjar kyssas passionerat och du vet exakt vad som händer nu. Under de kommande 2 minuterna kommer du behöva genomlida en sexscen tillsammans med personen som bytte dina blöjor. 

Jobbigt att prata med föräldrar om sex
Bildkälla: Giphy

För många människor är det jobbigt att behöva befinna sig i en situation med sina föräldrar där sex kommer på tal. Och ännu värre är det att faktiskt behöva prata om sex med sin föräldrar. Men frågan är varför det är så?

I en intervju med Tonic framför tre experter den vetenskapliga förklaringen till varför sexsnack med päronen får dig att vilja ta fram skämskudden. 

Sex kan vara tabubelagt

"Många lär sig väldigt tidigt att sex är ett känsligt ämne, främst av sina föräldrar. Det kan handla om att man byter ut opassande ord och använder sig av metaforer när man pratar om sex med sina barn, eller att man helt enkelt inte pratar om ämnet över huvud taget." förklarar Elizabeth Jeglic, psykologiprofessor på John Jay College i New York.

Det kan vara precis lika jobbigt för dina föräldrar

Hur pratar man om sex med sin familj?
Bildkälla: TT

Men precis lika jobbigt som det är att prata med en förälder om sex, kan det vara att som förälder behöva prata med sitt barn om sex, enligt Joye Swan, läkare inom psykologi- och socialvetenskap på Woodbury Universitet i California.

Enligt  handlar det om att man som barn har svårt att tänka sig sin förälder utanför sin föräldraroll. På samma sätt är det svårt som förälder att tänka sig sitt barn som en sexuellt aktiv varelse.  

– Det är lite som när man träffar på en lärare på stan, det kan kännas konstigt att se någon i en annan roll än man är van vid, förklarar Swan. 

Det kan finnas biologiska skäl

Forskning kan hålla svaren.
Bildkälla: TT

En del av svaret kan faktiskt ligga i vårt DNA. 

Oavsett kultur och folkslag ser de flesta folkgrupper negativt på incest. Det beror delvis på etiska ståndpunkter, men också på att barn till föräldrar med liknande DNA löper större risk för sjukdomar och hälsoproblem – vilket kroppen känner av på ett biologiskt plan. Det gör att många av ren instinkt blir obekväma vid tanken av incest, förklarar sexforskaren Nicole Prause.

Och även om det inte finns någon direkt koppling mellan incest och att prata med en förälder om sex, så kan det vara svårt för hjärnan att inte göra en omedveten koppling mellan de två sakerna. 

Hur ska man göra då?

Jobbigt att prata om sex med sitt barn.
Bildkälla: Pixabay

Trots att det kan vara jobbigt att prata om sex med sina föräldrar, så kan det påverka ditt sexliv på ett positivt sätt. Forskning visar att barn som lärt sig om sex genom att ha pratat om ämnet med sina föräldrar får en mer positiv och realistisk syn på sex, än barn som lärt sig om sex från kompisar och internet. 

Utöver det visar det sig att barn som fått bra sexualundervisning också löper mindre risk för att drabbas av könsjukdomar och tonårsgraviditet, enligt Tonic


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kan du prata med din föräldrar om sex?