Han tros ha mördat sin 16-åriga fru.
40-åriga Khader Amiri jagas just nu över hela världen misstänkt för mordet på sin 16-åriga fru. - Foto: Polisen/TT/FreePNG (Montage)

Svensk polis jagar Khader Amiri – misstänks ha mördat 16-åriga frun

40-årige Khader Amiri jagas just nu över hela världen misstänkt för att ha mördat sin 16-åriga fru. Hon hittades död i ett skogsparti utanför Stockholm. Tingsrätten har förhoppningar om att Amiri kan gripas inom kort.


40-åriga Khader Amiri misstänks ha mördat sin 16-åriga fru och sedan flytt Sverige. Det här är historien om en av de mest jagade personerna i Sverige – och världen – just nu.

Khader Amiri. Bild: Polisen

I slutet av maj 2016 var en kvinna ute och promenerade med sin hund i Hökarängen söder om Stockholm. Då fick hon syn på en död 16-årig flicka i ett skogsparti. Det finns uppgifter på att en arm stuckit upp ur marken och att flickan begravts under mossa.

Efter två månader kunde polisen till slut identifiera 16-åringen som varit försvunnen i två månader. Den 22 juni 2016 häktades en man i sin frånvaro som misstänkt för mordet – den nu 40-åriga Khader Amiri.

Dagens Nyheter har tidigare skrivit att det funnits en hotbild mot flickan som kom till Sverige som ensamkommande flykting från Afghanistan år 2015. Hon ska, enligt flertalet uppgifter, varit gift med den 22 år äldre misstänkte mördaren Khader Amiri.

Samtidigt ska flickan ha haft en relation med en jämnårig pojke från Afghanistan. 

Enligt Expressen finns det starka bevis på att det är just Khader Amiri som mördat den 16-åriga flickan. Han är afghansk medborgare och blev 2012 folkbokförd i Jönköping. 

Amiri jagas just nu över hela världen. Bild: TT

Det som gör historien ytterligare komplicerad är att i april 2016, en månad efter att den 16-åriga flickan hittats död, kom dokument in till tingsrätten som handlade om en skilsmässa. Fast då handlade det om en annan fru som Khader Amiri ville skilja sig från.

Amiri misstänks ha lämnat Sverige efter mordet och är efterlyst internationellt. Expressen skriver att det finns uppgifter om var den 40-åriga mannen kan befinna sig och att åklagare har förhoppningar om att få tag på honom snart.

40-åringens advokat Frida Wallin skriver i ett mejl till Expressen att hon inte har uppgifter på var han befinner sig och hur han ställer sig till misstankarna.

Har du någon information om Khader Amiri? Ring FAST-gruppens tipstelefon 010-563 55 40.

Läs också om 36-åriga Jani som jagas internationellt misstänkt för dråp – och som kan gömma sig i Sverige.

Se också avsnitt ett av Nyheter24:s serie "Sveriges mest efterlysta" här (och se resten av avsnitten här):

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du larmat polisen när du sett en efterlyst person?
Tack för din röst!