Familj döda i Bjärred.
1 av 6
Det var vid 17-tiden i tisdags som polisen larmades till en villa i tätorten Bjärred i Skåne, drygt tio kilometer väster om Lund. - Foto: TT Nyhetsbyrån/Nyheter24
Morden i Bjärred.
2 av 6
I villan hittades en hel familj döda – två vuxna och två unga tjejer, 11 och 14 år. - Foto: TT Nyehtsbyrån
Blommor utanför villan i Bjärred.
3 av 6
De polisen dock har sagt är att de inte letar efter någon gärningsman utifrån och att de är övertygade om att dödsfallet inte har orsakats av en olycka, utan rubricerar händelsen som mord. De söker heller ingen utomstående gärningsman. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Blombukett utanför villan i Bjärred.
4 av 6
De polisen dock har sagt är att de inte letar efter någon gärningsman utifrån och att de är övertygade om att dödsfallet inte har orsakats av en olycka, utan rubricerar händelsen som mord. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Porträtt på Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.
5 av 6
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, misstänker att en av familjemedlemmarna kan ligga bakom morden. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Karta över Bjärred.
6 av 6
Det var i en villa i tätorten Bjärred i Skåne, drygt tio kilometer väster om Lund, som polisen hittade familjen. - Foto: Google Maps

Kriminologen Jerzy Sarnecki om morden i Bjärred

De fruktansvärda dödsfallen har redan fått stor uppmärksamhet i hela landet. Polisen har en tes om hur allt gått till, men vill än så länge inte säga så mycket. Nu avslöjar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, sin teori om vad som kan ha hänt.


Det var vid 17-tiden i tisdags som polisen larmades till en villa i tätorten Bjärred i Skåne, drygt tio kilometer väster om Lund. I villan hittades en hel familj döda – två vuxna och två unga tjejer, 11 och 14 år.

De fruktansvärda dödsfallen har redan fått stor uppmärksamhet i hela landet. Polisen har en teori om hur de misstänkta morden på familjen har gått till, men vill än så länge inte säga så mycket.

Det polisen dock har sagt är att de inte letar efter någon gärningsman utifrån och att de är övertygade om att dödsfallet inte har orsakats av en olycka, utan rubricerar händelsen som mord. De söker heller ingen utomstående gärningsperson.

Polisinsats i Bjärred. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, misstänker att en av familjemedlemmarna kan ligga bakom morden.

– Polisen talar om en familjetragedi. Det har också funnits problem i familjen. Vi vet inte säkert, men rätt mycket tyder på att det är något sådant här som har inträffat, säger Jerzy Sarnecki till Nyheter24.

Jerzy Sarnecki. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Barnens pappa var i 45-års åldern och beskrivs som en högpresterande, kompetent och noggrann man. Han beskrivs samtidigt som väldigt trevlig och social. Sedan en tid tillbaka ska han ha jobbat mycket hemifrån för att prioritera tid till döttrarna mer. Pappan hittades död i huset.

Mannens fru, och barnens mamma, uppges ha varit en kvinna i 50-årsåldern som också hittades död i bostaden.

– Det här är väldigt ovanligt förstås, men det är inte okänt. Vi har haft sådana här fall tidigare där en familjemedlem i någon sorts total förtvivlan och desperation dödar de övriga familjemedlemmarna och tar livet av sig, säger Jerzy Sarnecki.

Blommor och ljus utanför polisens avspärrningsband vid villan i Bjärred. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Det som skulle kunna trigga en sådan tragedi är att människor kan hamna i en slags psykisk nöd där de helt enkelt inte ser någon annan utväg, menar Jerzy Sarnecki.

– Samtidigt känner de någon sorts ansvar för de övriga familjemedlemmarna eftersom de själva inte ser någon möjlighet att gå vidare och vill inte att de andra, som de uppfattar det, ska lida. Då tar de livet av dem och sig själva. Detta förekommer av och till. Vi har flera sådana här fall i kriminalhistorien tidigare, säger han.

Men Jerzy Sarnecki utesluter inte att det kan ligga andra orasker bakom morden, som till exempel hämnd.

– I vanliga fall är våldsmannen en man, om man går till statistiken, även om det omvända har hänt. Det har förekommit att kvinnan säger att hon vill skiljas, och mannen dödar kvinnan och barnen för att han inte ser någon annan utväg, säger Jerzy Sarnecki.

Tätorten Bjärred utanför Lund. Bildkälla: Google Maps

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du följt fallet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.