Stockholm

Kriminologen Jerzy Sarnecki om morden i Bjärred

Familj döda i Bjärred.
1 av 6
Det var vid 17-tiden i tisdags som polisen larmades till en villa i tätorten Bjärred i Skåne, drygt tio kilometer väster om Lund. Foto: TT Nyhetsbyrån/Nyheter24
Morden i Bjärred.
2 av 6
I villan hittades en hel familj döda – två vuxna och två unga tjejer, 11 och 14 år. Foto: TT Nyehtsbyrån
Blommor utanför villan i Bjärred.
3 av 6
De polisen dock har sagt är att de inte letar efter någon gärningsman utifrån och att de är övertygade om att dödsfallet inte har orsakats av en olycka, utan rubricerar händelsen som mord. De söker heller ingen utomstående gärningsman. Foto: TT Nyhetsbyrån
Blombukett utanför villan i Bjärred.
4 av 6
De polisen dock har sagt är att de inte letar efter någon gärningsman utifrån och att de är övertygade om att dödsfallet inte har orsakats av en olycka, utan rubricerar händelsen som mord. Foto: TT Nyhetsbyrån
Porträtt på Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.
5 av 6
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, misstänker att en av familjemedlemmarna kan ligga bakom morden. Foto: TT Nyhetsbyrån
Karta över Bjärred.
6 av 6
Det var i en villa i tätorten Bjärred i Skåne, drygt tio kilometer väster om Lund, som polisen hittade familjen. Foto: Google Maps

De fruktansvärda dödsfallen har redan fått stor uppmärksamhet i hela landet. Polisen har en tes om hur allt gått till, men vill än så länge inte säga så mycket. Nu avslöjar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, sin teori om vad som kan ha hänt.


Läs mer

Det var vid 17-tiden i tisdags som polisen larmades till en villa i tätorten Bjärred i Skåne, drygt tio kilometer väster om Lund. I villan hittades en hel familj döda – två vuxna och två unga tjejer, 11 och 14 år.

De fruktansvärda dödsfallen har redan fått stor uppmärksamhet i hela landet. Polisen har en teori om hur de misstänkta morden på familjen har gått till, men vill än så länge inte säga så mycket.

Det polisen dock har sagt är att de inte letar efter någon gärningsman utifrån och att de är övertygade om att dödsfallet inte har orsakats av en olycka, utan rubricerar händelsen som mord. De söker heller ingen utomstående gärningsperson.

Polisinsats i Bjärred. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, misstänker att en av familjemedlemmarna kan ligga bakom morden.

– Polisen talar om en familjetragedi. Det har också funnits problem i familjen. Vi vet inte säkert, men rätt mycket tyder på att det är något sådant här som har inträffat, säger Jerzy Sarnecki till Nyheter24.

Jerzy Sarnecki. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Barnens pappa var i 45-års åldern och beskrivs som en högpresterande, kompetent och noggrann man. Han beskrivs samtidigt som väldigt trevlig och social. Sedan en tid tillbaka ska han ha jobbat mycket hemifrån för att prioritera tid till döttrarna mer. Pappan hittades död i huset.

Mannens fru, och barnens mamma, uppges ha varit en kvinna i 50-årsåldern som också hittades död i bostaden.

– Det här är väldigt ovanligt förstås, men det är inte okänt. Vi har haft sådana här fall tidigare där en familjemedlem i någon sorts total förtvivlan och desperation dödar de övriga familjemedlemmarna och tar livet av sig, säger Jerzy Sarnecki.

Blommor och ljus utanför polisens avspärrningsband vid villan i Bjärred. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Det som skulle kunna trigga en sådan tragedi är att människor kan hamna i en slags psykisk nöd där de helt enkelt inte ser någon annan utväg, menar Jerzy Sarnecki.

– Samtidigt känner de någon sorts ansvar för de övriga familjemedlemmarna eftersom de själva inte ser någon möjlighet att gå vidare och vill inte att de andra, som de uppfattar det, ska lida. Då tar de livet av dem och sig själva. Detta förekommer av och till. Vi har flera sådana här fall i kriminalhistorien tidigare, säger han.

Men Jerzy Sarnecki utesluter inte att det kan ligga andra orasker bakom morden, som till exempel hämnd.

– I vanliga fall är våldsmannen en man, om man går till statistiken, även om det omvända har hänt. Det har förekommit att kvinnan säger att hon vill skiljas, och mannen dödar kvinnan och barnen för att han inte ser någon annan utväg, säger Jerzy Sarnecki.

Tätorten Bjärred utanför Lund. Bildkälla: Google Maps

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du följt fallet?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.