Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Morden i Bjärred: Nu analyseras familjens möten med skolan

- 11/01/2018, 21:25 -

Efter det fruktansvärda morden i Bjärred analyseras nu familjens möten med skolan för att se vad som skulle kunnat göras. Enligt rektorn på skolan ska inte oro ha funnits.

Under tisdagen hittades en familj på fyra, två vuxna och två barn, mördade i en villa i Bjärred utanför Lund. Nu ska skolans möten med familjen analyseras. 

– Vi ska naturligtvis göra en analys av vad som hände och vilka kontakter kommunen haft med familjen. Att gå igenom händelseförloppet är en naturlig och viktig del av krishanteringen, säger socialchefen Amelie Gustafson till Expressen. 

De två flickorna som hittades döda ska ha lidit av kronisk trötthet vilket gjorde att familjen hade nära kontakt med skolan de gick på. De två döttrarna undervisades dock hemifrån.

Skolan i Lomma kommun gjorde aldrig en orosanmälan eller kände oro för barnen.

– Det finns alltid risk att man litar för mycket på föräldrarna. Borde vi sett eller hört något? Skulle vi ha sett signaler? I mitt hjärta känner jag att nej här finns inget mer jag kunde gjort, säger rektorn Margareta Strand Karlsson till Expressen.

Bjärred
Bildkälla: TT

Men till Expressen säger Gisela Priebe, lektor vid Institutionen för psykologi på Lunds Universitet, att hon tycker att skolan borde ha uppfattat varningssignaler.

– Det är anmärkningsvärt med två barn i samma familj som inte kan gå i skolan under en längre tid. I Sverige är vi noga med att även sjuka barn ska integreras och lära sig att fungera med andra barn, säger hon.

Enligt pappan ska den äldsta dottern ha varit "nyfiken på lärandet" och de både döttrarna ska inte haft andra svårigheter än den kroniska tröttheten. 

I offentliga handlingar från kommunen, som Expressen har tagit del av, ska det ha framkommit att föräldrarna visade omtanke gentemot flickornas skolgång. 

Men det har ännu inte framkommit om skolan skulle kunnat göra mer för att förhindra morden.

Läs också allt om vad vi hittills vet om morden i Bjärred

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du läst om fallet?