Ridning och golf omfattas av friskvårdsbidraget
Nu omfattas både ridning och golf av friskvårdsbidraget. - Foto: Montage TT

Nu ingår ridning och golf i friskvårdsbidraget

Har du gått i flera år och varit bitter över att inte kunna använda förmånen med friskvårdsbidrag? Då kan ditt liv ha ändrats. Nu omfattas nämligen flera aktiviteter, som ridning och golf, av bidraget.


Både golfare och ryttare har i många år upprörts av friskvårdsbidragets strama ramar. Nu är äntligen dagen kommen – och det är dags att gratulera sporternas 245 000 utövare.

Friksvårdsbidraget syftar till att arbetsgivare skattefritt ska kunna erbjuda ekonomiskt stöd till personals träning, av hälsoskäl. Tidigare har bidraget inkluderat allt ifrån gym, simning, yoga till träningsappar, lagsporter och massage men uteslutit rehabiliterande behandlingar som akupunktur, naprapati och sjukgymnastik.

Sedan 1987 bestämdes det att så kallade exklusiva sporter inte skulle omfattas av bidraget, eftersom det inte klassas som enklare motion och kräver dyrare utrustning. 

Men nu, trettio år senare, är reglerna historia. Efter Högsta förvaltningsdomstolens dom som kom 15 januari 2018 är även avgifter för bland annat golf, ridsport och segling avdragsgillt. Detta meddelade Skatteverket i ett pressmeddelande.

Det är upp till varje arbetsgivare att själva bestämma beloppet för friskvårdsbidraget, men det är 5 000 kronor som är skattefritt per arbetstagare. 

Skatteverkets pressekreterare Erika Stenvall berättar att de nya reglerna öppnar upp för all typ av motion numera räknas in i bidraget. Däremot finns det fortfarande regler för vad pengarna går till.

– Om vi tar skidåkning som exempel. Du får köpa liftkort, gå skidskola men du får inte hyra skidor och utrustning. Du kan betala ridskola men du kan inte köpa utrustning till själva hästen, säger Stenvall till Nyheter24.

Bild: TT

Är du osäker på om du har friskvårdsbidrag att använda? Prata med din arbetsgivare och glöm inte att redovisa dina kostnader.

– Man kan inte bara få pengar i handen för att lägga det på friskvård, utan man måste visa ett kvitto.

De nya reglerna gäller från 1 januari 2018. 

TV: Här hoppar hon över höga hindret – som en häst

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
Brukar du nyttja friskvårdsbidraget?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netanyahu föreslår plan för Gaza efter kriget

Rekordhögt fusk med bostadsbidrag

Skenskilsmässor där ena parten folkbokför sig på annan adress för att kunna få bidrag – eller så fortsätter den boende ta emot bostadsbidrag trots att man befinner sig utomlands. Nu anmäls fler för fusk med bostadsbidraget. Förra året utredde försäkringskassan nära 4 000 fall av misstänkt fusk – som ledde till 917 polisanmälningar – ett rekord, rapporterar Hem och Hyra.

Fulspel och rackartyg: Swedbank mot 30 miljarder i böter

Swedbank åkte fast i Sveriges största penningtvätthärva. Efter fem år ska ärendet upp i amerikanska domstolar, och det kan kosta banken många miljarder. – Swedbank har lyckats bryta mot den amerikanska korruptionslagstiftningen, penningtvättlagstiftningen som sanktionslagstiftningen, säger advokaten Peter Utterström.

Lurade på både pengar och startplats – Bedrägerier ökar kring Vasaloppet

Vasaloppet varnar för nätbedrägerier i samband med anmälan till loppet. – Man ska tänka till en extra gång innan man skickar några pengar, säger arrangemangschef Magnus Locken.

Sena listan: Här är Sveriges mest försenade avgångar 2023

SJ har mött mycket kritik för tågtrafikens förseningar, som har grundats i allt från spårfel, trafikfel och väder. Här kommer listan på de mest försenade avgångarna i Sverige under 2023.

Apoteksjätten Apotea stäms – krävs på 300 000

Fackförbundet Unionen stämmer Apotea i Arbetsdomstolen och kräver dem samtidigt på 300 000 kronor i skadestånd.