Ridning och golf omfattas av friskvårdsbidraget
Nu omfattas både ridning och golf av friskvårdsbidraget. - Foto: Montage TT

Nu ingår ridning och golf i friskvårdsbidraget

Har du gått i flera år och varit bitter över att inte kunna använda förmånen med friskvårdsbidrag? Då kan ditt liv ha ändrats. Nu omfattas nämligen flera aktiviteter, som ridning och golf, av bidraget.


Både golfare och ryttare har i många år upprörts av friskvårdsbidragets strama ramar. Nu är äntligen dagen kommen – och det är dags att gratulera sporternas 245 000 utövare.

Friksvårdsbidraget syftar till att arbetsgivare skattefritt ska kunna erbjuda ekonomiskt stöd till personals träning, av hälsoskäl. Tidigare har bidraget inkluderat allt ifrån gym, simning, yoga till träningsappar, lagsporter och massage men uteslutit rehabiliterande behandlingar som akupunktur, naprapati och sjukgymnastik.

Sedan 1987 bestämdes det att så kallade exklusiva sporter inte skulle omfattas av bidraget, eftersom det inte klassas som enklare motion och kräver dyrare utrustning. 

Men nu, trettio år senare, är reglerna historia. Efter Högsta förvaltningsdomstolens dom som kom 15 januari 2018 är även avgifter för bland annat golf, ridsport och segling avdragsgillt. Detta meddelade Skatteverket i ett pressmeddelande.

Det är upp till varje arbetsgivare att själva bestämma beloppet för friskvårdsbidraget, men det är 5 000 kronor som är skattefritt per arbetstagare. 

Skatteverkets pressekreterare Erika Stenvall berättar att de nya reglerna öppnar upp för all typ av motion numera räknas in i bidraget. Däremot finns det fortfarande regler för vad pengarna går till.

– Om vi tar skidåkning som exempel. Du får köpa liftkort, gå skidskola men du får inte hyra skidor och utrustning. Du kan betala ridskola men du kan inte köpa utrustning till själva hästen, säger Stenvall till Nyheter24.

Bild: TT

Är du osäker på om du har friskvårdsbidrag att använda? Prata med din arbetsgivare och glöm inte att redovisa dina kostnader.

– Man kan inte bara få pengar i handen för att lägga det på friskvård, utan man måste visa ett kvitto.

De nya reglerna gäller från 1 januari 2018. 

TV: Här hoppar hon över höga hindret – som en häst

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du nyttja friskvårdsbidraget?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.