Så mycket får du betala max i andrahandshyra – enligt experten

- 21/01/2018, 20:31 -

Vet du hur mycket du max, lagligt sätt, får betala för hyra i andra hand? Kanske är det så att du betalar alldeles för mycket!

Hyr du i andra hand och är osäker på vad som är rimligt att betala i hyra? Du är nog inte den enda. När konkurrensen är hög så blir hyrorna detsamma. 

Men finns det någon lag som reglerar det?

Nyheter24 pratade med advokaten Kristofer Stahre om vad som gäller, när det kommer till hyran, egentligen. 

Hyresrätt

Han berättar att personen som hyr ut en hyresrätt har rätt att hyra ut bostaden för samma hyra som hen själv betalar. Om bostaden hyrs ut möblerad eller delvis möblerad så har hen rätt att ta ut mer hyra. 

– Är lägenheten fullt möblerad har ett hyrespåslag med cirka 10-15 procent ofta godtagits av hyresnämnden.

Om det är så att du tror att du betalar för mycket i hyra så kan du höra av dig till hyresnämnden och begära tillbaka en del av hyran. Den summan som överstiger det maximala hyran som är rimlig. 

– Man kan då kräva återbetalning från förstahandshyresgästen upp till ett år tillbaka i tiden från den dagen ansökan görs. Om man fortfarande bor i lägenheten har man rätt att få hyran sänkt även för den fortsatta uthyrningen. Senast tre månader från det att man lämnar lägenheten ska man ha gjort en sådan ansökan hos hyresnämnden.

Lägenhet hyra
Bildkälla: Pixabay

Bostadsrätt

Om du istället för att hyra en hyresrätt hyr en bostadsrätt så är det lite annorlunda när det kommer till hyra. Personen som hyr ut sin bostad får inte ta ut en hyra som är påtagligt högre än kapitalkostnaden och driftskostnaden för bostaden.

Alltså bostadskostnader och eventuella lån.

– Kapitalkostnaden ska beräknas som en skälig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde medan driftskostnaderna till exemepl är avgift till bostadsrättsförening och kostnader för el och bredband. Om lägenheten hyrs ut möblerad, är det tillåtet att ta ut ersättning för möbelslitage.

Tror du att du betalar för mycket i hyra? Då finns det även här saker du kan göra. Men det går inte att få tillbaka hyra eller att vända sig till en hyresnämnd första hand. 

– Till skillnad från vad som gäller vid uthyrning av hyresrätter i andra hand kan hyresgästen inte få retroaktiv återbetalning om hyresnämnden skulle ändra hyresvillkoren, utan hyran kan som tidigast ändras från den dagen ansökan om villkorsändring kom in till hyresnämnden.

Du får istället begära en skriftlig ändring av villkoren i andra hands kontraket. Om du inte kommer överens med hyresvärden så kan ni gå till hyresnämnden för att avgöra den eventuella tvisten. 

Se också videon Letinja som festade galet i stället för att betala hyran

Läs också om att det blir billigare att hyra i andra hand

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.