Måndag 19 Apr
Stockholm

Forskare har lyckats klona apor för första gången

I kina har forskare lyckats klona apor. Zhong Zhong och Hua Hua heter aporna.
Klonade apor. Foto: TT

Zhong Zhong och Hua Hua är forskare i Kinas senaste framgång. De två aporna är klonor och de första av sitt slag. Men vägen dit var lång och för de två små väntar ett lång liv experiment och studier.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kanske kommer ni ihåg eller har hört om fåret Dolly som forskare lyckades klona 1996? Dolly hade en genetisk identisk mamma och var utan en pappa. 

Det fungerar genom att dela embryon i två och på så vis fått två genetiskt identiska individer. Hon var alltså klonad. Inte den första eller den sista men en av de mest kända. 

Klonade fåret Dolly
Fåret Dolly. Bildkälla: TT

Nu har forskare ännu en gång lyckats klona ett däggdjur. Något som ansågs omöjligt för 20 år sedan. Denna gång gjordes det också med ett djur som är skrämmande lik oss. Nämligen apor, skriver Independent.

Det är i Kinas "Academy of Sciences" som lyckades med det otroliga. Två friska apor som fått namnen Zhong Zhong och Hua Hua, långsvansade makaker, har fötts på samma vis som Dolly. Och är ett steg närmare att lyckas med människor. 

Men det tog 79 försök innan forskare lyckades med de två små och de 79 andra aporna levde inte i längre än sex månader. Många föddes med defekter och dog efter bara ett par dagar.

  Zhong Zhong och Hua Hua
De klonade aporna Zhong Zhong och Hua Hua. Bildkälla: TT

Enligt de kinesiska forskarna ska de klonade aporna användas för att kunna studera sjukdomar hos apor och sedan också sjukdomar hos människor. 

Många har varit kritiska till om kloning verkligen är etiskt försvarbart. Och den kinesiska forskaren Muming Poo, som var med och skrev studien och jobbar med Hua Hua och Zhong Zhong, sa till Independent att det måste göras på rätt sätt. 

 – Vi är väldigt medvetna om att framtida forskning kring apor kommer att vara beroende av forskare som följer väldigt strikta etiska standards. 

Så vi får se om vi framtiden kanske även kommer att kunna klona människor. Det verkar som att vi är på väg mot det hållet!

Se också videon på djur som levde långt innan vi människor gjorde det

Läs också om Rosa, 33, som dödades av en tiger på ett zoo

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du husdjur?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela