Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åklagaren vill att Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse

- 30/01/2018, 10:25 -

Idag åtalas Rakhmat Akilov för attacken på Drottninggatan i Stockholm. Enligt stämningsansökan vill åklagaren att Rakhmat Akilov ska dömas​ till livstids fängelse och utvisning med förbud att återvända​ till Sverige.

Idag släpps åtalet och polisens förundersökning mot Rakhmat Akilov för attacken på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017.

I stämningsansökan från åklagarmyndigheten framgår att Akilov åtalas för terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan. Enligt åklagaren har brotten begåtts mot 155 personer. 

Åklagaren vill att Rakhmat Akilov ska dömas till livstids fängelse och utvisning med förbud att återvända till Sverige. Han kommer begära att Akilov avtjänar sitt straff, och sedan utvisas från Sverige.  

– Åtalet ser solitt ut. Akilov kommer med största säkerhet att dömas för brotten. Han lär få livstid och kommer att sitta inne under lång tid. Och sedan blir han utvisad, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert, till TT enligt Aftonbladet

Fem personer avled och ett tiotal skadades allvarligt. Ytterligare 120 personer skadades i samband med attacken.