Tidningar över hela världen skriver om misshandeln av svenska Sophie

- 02/02/2018, 13:58

Förra helgen blev Sophie, 19, grovt misshandlad på en nattklubb i Malmö. Några dagar senare hade tidningar över hela världen skrivit om henne och hängt ut henne med fullständigt namn och privata bilder.

I början av veckan rapporterade flera medier i Sverige om Sophie, 19, från Malmö som blev grovt misshandlad på nattklubben Babel i Malmä förra helgen. Det började när hon stod på dansgolvet med sin väninna, då hon kände hur någon började ta henne mellan benen. 

Sophie slog bort den okände mannen och plötsligt slog han henne med ett knytnävsslag i ansiktet. När hon gick därifrån så krossade mannen en flaska i hennes huvud. 

– Det är skittråkigt, jag är upprörd och arg och ingen verkar ha sett honom. Jag har fått berättat för mig att han ska ha försvunnit från platsen. Hädanefter kommer jag att vara försiktig om jag ens går ut och jag kommer inte våga vara tuff, det är inte värt att riskera, sa Sophie till Nyheter24 tidigare i veckan.

Men efter bara några dagar hade tidningar runt om i hela världen rapporterat om misshandeln på Sophie. I artiklar från bland annat Storbritannien hängdes Sophie ut med både bilder och hennes fullständiga namn – helt utan Sophies godkännande.

– Jag tycker det har blivit alldeles för stort nu, folk från flera olika länder skriver till mig och berättar att de läst om mig. Var jag än går in så finns mitt blodiga ansikte överallt och nu finns även bilder på mitt vanliga ansikte, säger Sophie till Nyheter24. 

Sophie berättar att hon tycker att det är tråkigt eftersom den enda anledningen till att hon gick ut i sociala medier var för söka efter vittnen till händelsen. 

– Det gör mig ledsen och chockad eftersom alla tidningarna har gått ut med mitt fullständiga namn och tagit mina privata bilder från Facebook. Ingen av dem har frågat om mitt godkännande, eller ens hört av sig. Det känns som att de utnyttjar det här hemska brottet jag varit med om bara för att få en story som kommer läsas mycket, utan att bry sig om vad jag vill och min integritet. 

Tidningar runt om i världen har skrivit om Sophie
Tidningar runt om i världen har skrivit om Sophie, även fast hon inte vill det. Bildkälla: TT/Faksimil

Igår fick Sophie ett samtal från sin morfar, som berättade att han hade läst om det och sett bilder i en estnisk tidning. Även en vän till henne hade även läst om det i tidning i Makedonien. 

Men Sophie berättar också att hon vet om att det även skrivits om i Turkiet, Israel, Estland, Finland, Australien, Norge, Danmark, Ryssland, Spanien, någon asiatisk tidning, England och USA.

– Vissa utländska medier ljuger om vad som har hänt och vrider på sanningen för att svartmåla Malmö. Det var någon som skrev att jag fick en flaska i huvudet för att jag tacka nej till sex med en invandrare, och det stämmer inte, säger Sophie och fortsätter:

– Vi var inte beredda på den här stora spridningen. Överlag är jag mest bara ledsen, det här var inget jag ville. Hur hjälper detta mig, att det sprids över hela världen? 

När Nyheter24 pratade med Nils Norling, presstalesperson vid polisen, tidigare i veckan uppmanade han alla som tror sig sett något att höra av sig till polisen

– Man ska inte kunna göra så, man ska inte kunna misshandla en person så och komma undan med det. Alla detaljer är utav intresse och vi behöver allmänhetens hjälp. 

Vittnen som tror sig ha sett eller vet något om händelsen kan höra av sig till 114 14.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.