Ebba Åkerlunds pappa berättar om sista sms:et från dottern

- 14/02/2018, 11:01 -

För första gången berättar Ebba Åkerlunds pappa om den fruktansvärda eftermiddag då terrordådet på Drottninggatan skedde, och om den sista kontakten med dottern.

Fredagen 7 april 2017 förändrades Sverige för alltid, när Rakhmat Akilov dödade fem personer i ett terrordåd på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Bland de döda fanns elvaåriga Ebba Åkerlund, och nu berättar hennes pappa Stefan om den fruktansvärda eftermiddagen, och den sista kontakten med Ebba. 

Den dagen hade Ebba sprungit för Cancerfonden, hon var stolt över sina nya skor och sitt fina resultat i löpningen, och skickade ett sms till sin pappa.

– "Pappa, jag sprang elva varv" skrev hon. Hon hade också lite ont i knäna efter löpningen, säger Stefan i en intervju i Malou efter tio. 

Efter terrorattacken fick Ebbas föräldrar inte tag på Ebba. Det var då paniken satte in på allvar. 

– Jag förstår att det är illa. Det fanns inte på kartan att hon skulle irra omkring på stan, hon skulle höra av sig. Då insåg jag att hon var skadad eller hade avlidit, säger Ebbas pappa. 

 Sorgen har varit stor för Stefan. En stor del av tiden är han sängliggande, och han besöker Ebbas grav varje dag. Men han vill att folk ska minnas Ebba för den hon var – en kärleksfull person. 

– Hon var fantastiskt ödmjuk och kärleksfull. Alla hjärtans dag var hennes favoritdag. Hade hon levt idag hade jag fått ännu ett kort. Hon var mitt allt, säger Stefan i Malou efter tio. 

Här kan du se hela intervjun med Ebbas pappa:

Här spelar Ebba Åkerlund "Himlen är oskyldigt blå" av Ted Gärdestad, samma låt som spelades på hennes minnesstund: 

Ebbas pappa har också startat en minnesfond för Ebba. Läs mer om det här

Borde Akilov få hårdast tänkbara straff?